smażenie Idealna panierka do karpia? W tym przepisie lepiej nic nie zmieniać Już za chwile będziemy smażyć karpia na świąteczny stół. To jedna z naszych ulubionych potraw. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Na co zwrócić uwagę? Ważna jest panierka, bo od niej zależy czy ryba będzie chrupiąca. Grzegorz Zawierucha, podpowiada jak ją zrobić. Dobre sposoby na smażenie pieczarek. Nie ściemnieją i pozostają jędrne [PORADY] Po pieczarki chętnie sięgamy teraz, bo mogą zastąpić grzyby leśne. Przydają się do wielu potraw, ale najszybciej przygotujemy je po prostu podsmażając na patelni. Jak to zrobić, by nie były wodniste i nie straciły ładnego koloru? Materiał do ociepleń wykonany z oleju, na którym smażono? Dlaczego nie [EUREKA DGP] Materiał do ociepleń wykonany z oleju, na którym smażono? Dlaczego nie. Reklama Pierwszy wyrok w sprawie nękania... kuchennymi zapachami Nękanie sąsiadów zapachem smażenia i gotowania to forma podlegającego karze "molestowania zapachowego" – uznał Sąd Najwyższy Włoch. Po raz pierwszy w tym kraju zapadł wyrok w sprawie kuchennych zapachów. Rzepakowy, słonecznikowy czy kokosowy? Który nadaje się do smażenia? Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o tych zasadach, nie musimy wcale rezygnować z ulubionych potraw przygotowanych w ten sposób. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej opinii do smażenia nie nadaje się olej rzepakowy, lniany, a nawet oliwa z oliwek. Używaj zatem oleju słonecznikowego czy kokosowego. Reklama Na czym smażyć? Liczy się dobry tłuszcz Zdrowa i zbilansowana dieta powinna nie tylko opierać się na wyborze odpowiednich produktów spożywczych, ale również na odpowiedniej obróbce termicznej potraw. Do najbardziej kontrowersyjnych należy smażenie, jednak niektórzy z nas nie wyobrażają sobie codziennego jadłospisu bez odpowiednio przyrządzonego kotleta. A czy zastanawialiście się kiedyś, na czym powinniśmy smażyć? Dlaczego niektóre tłuszcze świetnie się do tego nadają, zaś inne trochę mniej? Nie musisz rezygnować ze smażonych potraw! Pamiętaj tylko o tych zasadach Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o tych zasadach, nie musimy wcale rezygnować z ulubionych potraw przygotowanych w ten sposób. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej opinii do smażenia nie nadaje się olej rzepakowy, lniany, a nawet oliwa z oliwek. Używaj zatem oleju słonecznikowego czy kokosowego. Co jeszcze warto wiedzieć zanim przystąpimy do smażenia? Smażenie warzyw zdrowsze niż gotowanie? Naukowcy mówią TAK Często słyszymy, że lepiej wrzucić warzywa do garnka niż na patelnię, jeśli chcemy by zachowały jak najwięcej wartości odżywczych oraz nie stały się tuczące. Tymczasem może być całkiem inaczej... Najlepsze tłuszcze do smażenia, smarowania i pieczenia. Ekspert radzi Zastanawiasz się jakie tłuszcze wybierać do codziennego użytku w kuchni? W pismach i internecie krąży mnóstwo porad i opinii dotyczących tego na czym smażyć i piec oraz czym najlepiej smarować kanapki. Ale co na ten temat mówią specjaliści w zakresie żywności i żywienia? Dr Lucyna Pachocka z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia poleca najlepsze tłuszcze do różnych zastosowań. Jak tłuste są pączki? Lektura obowiązkowa przed Tłustym Czwartkiem Tłusty Czwartek zbliża się coraz większymi krokami. A jeśli Tłusty Czwartek, to oczywiście zjadanie pączków w dużych ilościach. Nikogo z nas nie trzeba przekonywać do tych słodkości. Niestety ta przyjemność wiąże się z pewnymi przykrymi konsekwencjami. Przede wszystkim pączki są bardzo tuczące. Ponadto zawierają w swoim składzie tłuszcze trans, które mogą niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Reklama Mrożone frytki powodują raka Wcześniej przygotowane i zamrożone, a następnie upieczone w domowym piekarniku lub usmażone w barze fast food... takie frytki powinny zniknąć z naszego menu. Według ekspertów są silnie rakotwórcze. Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie Przejdź do strony głównej