szkliwo De-aging zębów – czyli co zrobić, by mieć młodszy uśmiech? Z wiekiem nie tylko pojawia nam się więcej zmarszczek, przerzedzają się włosy, zwalnia metabolizm, ale, jakby tego było mało, zachodzą zmiany w naszym uzębieniu. Winić za to możemy nie tylko próchnicę czy choroby dziąseł, ale po prostu – ich zużycie. Lata gryzienia, żucia, a nawet zgrzytania pozostawiają – i to dosłownie – na nich trwały ślad. Są pożółkłe, starte, a części z nich brakuje. Czy da się „odmłodzić” zęby? Kwasowa erozja szkliwa. Uważaj na to, co jesz! Starasz się zdrowo odżywiać, myjesz zęby, ale widzisz, że twoja jama ustna jest mimo wszystko w coraz gorszym stanie? To może być kwasowa erozja szkliwa, czyli druga – po próchnicy – najczęstsza przyczyna problemów z zębami. Co ją powoduje i jak jej zapobiegać? Podpowiada dentysta. Nie przeocz tych sygnałów! 4 oznaki, że szkliwo jest osłabione Twoje szkliwo wysyła dyskretne sygnały, że jest osłabione. Nie ignoruj ich, bo może się to skończyć sporą nadwrażliwością, a nawet utratą zęba. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę. Reklama Jak pozbyć się nadwrażliwości zębów? 7 sposobów Jeśli odczuwasz przeszywający ból przy piciu zimnych lub gorących napojów, to prawdopodobnie podobnie jak 8 mln Polaków, cierpisz na nadwrażliwość zębów. Sprawdź, co możesz z tym zrobić! Czy czarne pasty do zębów są zdrowe? Na rynku past do zębów od jakiegoś czasu mamy do wykorzystania czarne pasty z aktywnym węglem? Lek. stom. Agata Wojdalska z warszawskiej kliniki L’experta wyjaśnia czy są one zdrowe. Reklama Refluks żołądkowo-przełykowy może zrujnować zęby. Jak je chronić? Refluks żołądkowo-przełykowy to nie tylko większe ryzyko nowotworów czy przełyku Barreta, to także prawdziwy horror dla naszych zębów! Utrata szkliwa, żółte przebarwienia, podrażnione śluzówki, nadwrażliwość zębów oraz recesja dziąseł – to tylko część tego, co nam grozi w starciu z kwasami. Najgorsze połączenia dla twoich zębów. Tego unikaj! Często spożywamy je razem podczas posiłku lub jako przekąskę, nieświadomi destrukcyjnego wpływu na zdrowie zębów. Sprawdź, których kombinacji lepiej unikać! Wzmocnij szkliwo... nie tylko fluorem Szkliwo może wysyłać subtelne sygnały, że potrzebuje wzmocnienia. Zęby stają się wtedy bardziej pożółkłe, pojawiają się kredowobiałe plamy, szorstkie brzegi, a może nawet ich powierzchnia będzie perliście połyskliwa. To mogą być pierwsze oznaki osłabienia zębów. Próchnica już czyha, by uderzyć. Jak uniknąć borowania? Podpowiadamy! 7 sposobów na mocniejsze szkliwo Szkliwo to 1-2 milimetrowa tkanka, która z zewnątrz pokrywa nasze zęby, chroniąc je przed próchnicą i urazami mechanicznymi. Niczym żołnierz stoi na straży zdrowia naszych zębów i pięknego uśmiechu. Jak więc zadbać o jego dobrą kondycję i dodać mu mocy? Dlaczego na zębach pojawiają się przebarwienia? Najczęstsze przyczyny Mocna herbata o poranku, garść świeżych jagód czy wiśni, a może lampka czerwonego wina do kolacji – brzmi znajomo, prawda? To produkty spożywcze, po które sięga od czasu do czasu każdy z nas. Tego typu przekąski czy napoje są smaczne, jednak mogą też przyczyniać się do żółknięcia i przebarwiania się zębów. Jak radzić sobie z tym nieestetycznym problemem i czy dieta to jedyna przyczyna powstawania zmian na naszych zębach? Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej