szpinak Który szpinak najzdrowszy? Świeży, mrożony, a może baby? Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw i stanowi znakomite źródło wielu witamin i minerałów. Niegdyś owiany złą sławą, teraz coraz częściej pojawia się w naszym menu pod różnymi postaciami. Jaki szpinak wybierać: mrożony, świeży czy baby? Zdrowa dawka wiedzy: leksykon warzyw liściastych, czyli co siedzi w zieleninie Ze względu na niską kaloryczność warzywa liściaste często kojarzą się z przysmakiem osób na diecie. Jednak z uwagi na bogactwo składników odżywczych, a także niezliczone możliwości przyrządzania, warto włączyć je do codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesiennym, kiedy to narażeni jesteśmy na spadki odporności. Powiedz "nie" przeziębieniu! Produkty, które zawierają najwięcej witaminy C Znana wszystkim witamina C słynie ze wspomagania odporności organizmu, dlatego nie możemy zapominać o niej w naszej codziennej diecie. Czy wiedzieliście, że wcale nie ma jej najwięcej w cytrynie i nie ma ona nic wspólnego z kwaśnym smakiem owoców? Reklama Zielenina do polubienia od zaraz! Cudowne właściwości szpinaku Szpinak to bogactwo antyoksydantów i witamin. Co za dużo, to niezdrowo. Nawet ryby jedzone w nadmiarze mogą szkodzić Jeśli w naszej diecie znajdzie się nadmiar pewnych składników, organizm może zacząć się buntować. Białko pełni bardzo ważną rolę, ale jego zbyt duża ilość może spowodować przykre dolegliwości. Pogarsza się nastrój, nerki zaczynają gorzej pracować, powstają kłopoty z przewodem pokarmowym, oddech jest nieprzyjemny. Reklama Ten koktajl wydłuża życie. Bogactwo antyoksydantów i witamin Pyszny, prosty do przygotowania i wydłużający życie. Mowa o koktajlu szpinakowo-jagodowym, który jest bogatym w witaminy źródłem antyoksydantów. Dzięki nim chroni przed nowotworami i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Magia? Naukowcy zamienili liść szpinaku w... tkankę serca Medyczne części zamienne i ludzkie organy hodowane w laboratoriach – to już nie science fiction. Naukowcom udało się przetransformować liść szpinaku w tkankę, którą w przyszłości będzie można wykorzystywać do naprawiania uszkodzeń mięśnia sercowego. Co jest najbardziej niezwykłe, to fakt, że taka łatka jest od razu wyposażona w naczynia doprowadzające krew. Kto by pomyślał, że szpinak jest aż tak dobry dla serca... Owoce i warzywa o dużej zawartości wody Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek. Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki. Warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Do produktów o największej zawartości wody należą oczywiście świeże owoce i warzywa. Jakie? Antidotum na wypadające włosy - BIOTYNA. W jakich produktach ją znajdziemy? Wypadanie włosów to dobrze znany problem. W walce z nim może nam pomóc witamina H, czyli biotyna. Należy ją suplementować w codziennej diecie. Witamina H stymuluje porost włosów oraz wzmacnia je od środka i zewnątrz. Biotyna skutecznie poradzi sobie również z łupieżem i problemem rozdwojonych końcówek. Jest także doskonałym antidotum na siwiejące włosy. Najwięcej witaminy H mają produkty bogate w białko i naturalne tłuszcze. Cudowne właściwości szpinaku Czas zatrzeć przykre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to szpinak był większości niesmaczną, zieloną papką. Tak naprawdę ma wiele właściwości odżywczych, jest bogaty w antyoksydanty, żelazo i kwas foliowy. Sprawdźcie dlaczego warto na długo wprowadzić go do swojej diety. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej