tłuszcz Chipsy szkodzą na pamięć i pogarszają nastrój. ANALIZA naukowców Chcąc uchronić się przed jesiennym obniżeniem nastroju, powinniśmy zamiast po chipsy sięgnąć po owoce – wynika z analizy opublikowanej przez „British Journal of Nutrition”. Ten tłuszcz wspomaga serce i nerki, łagodzi stany zapalne. Wyniki badania Spożycie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) z grupy kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnie wpływa na regenerację serca po zawale i łagodzi stany zapalne, podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-6 mają przeciwny efekt - informuje „American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology“. Usunięcie genu redukuje tkankę tłuszczową u myszy. Ciekawa obserwacja Usunięcie genu PANX3 u samców myszy powoduje zmniejszenie poziomu tkanki tłuszczowej na rzecz tkanki mięśniowej. Podobny rezultat dają regularne treningi – informują naukowcy z University of Western Ontario w Kanadzie. Reklama Jaki olej jest królem wśród innych olejów? I jak zdrowo stosować oleje? Olej dawniej był tanim i łatwo dostępnym źródłem energii. Na co należy zwrócić uwagę przy jego wyborze? Są niezbędnym elementem diety. Obalamy mity o tłuszczach Tłuszcze są niezbędnym elementem naszej diety i nie należy się ich bać. Istotny jest jednak wybór produktów, które dostarczą nam odpowiednie makroskładniki. Reklama Jakie są metody usuwania tkanki tłuszczowej? Sposobów na pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej jest bardzo wiele. Do jednych z najczęściej wykonywanych zabiegów tego typu należą liposukcja oraz kriolipoliza. Na czym polegają i u kogo można je wykonać? Co zmienić w diecie, by osłabić ataki migreny? ZALECENIA Zmiana diety polegająca na obniżonym spożyciu niektórych kwasów tłuszczowych przyczynia się do zmniejszenia bólów głowy u pacjentów w okresie 16 tygodni - czytamy na łamach najnowszego „BMJ” Brytyjskie władze chcą ograniczyć reklamy niezdrowego jedzenia Brytyjski rząd zapowiedział, że w ramach walki z otyłością wśród dzieci wprowadzi od końca 2022 roku zakaz reklamowania w ciągu dnia niezdrowego jedzenia w telewizji i internecie. Dobry i zły cholesterol. Co wiesz na ten temat? Większość cholesterolu w naszych ciałach jest produkowana przez wątrobę zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, tylko niewielka część jest dostarczana z pożywieniem. Potocznie „cholesterolem” nazywa się jego formę transportową w krwi czyli lipoproteiny zawierające w składzie cholesterol. Dwie porcje tłustych ryb tygodniowo mogą zapobiec chorobom serca Najnowsze badania pokazują, że tłuste ryby mogą zapobiec chorobom serca. Nawet dwie porcje w tygodniu zrobią różnicę. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej