wapń Dieta bogata w wapń i potas może pomóc w zapobieganiu kamicy nerkowej Uzupełnienie diety pokarmami bogatymi w wapń i potas może zapobiegać nawrotom powodujących bolesne objawy kamieni nerkowych - informują naukowcy na łamach pisma „Mayo Clinic Proceedings”. Wzmacniają zęby i włosy, mogą zmniejszyć obrzęk nóg: JABŁKA Jest powiedzenie: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny. Jabłka to wyjątkowe owoce, które są dostępne cały rok. Warto się nimi zajadać. Co jeść, by mieć mocne kości? Najlepsze źródła wapnia Wapń jest makroelementem niezbędnym do funkcjonowania naszego organizmu. To przede wszystkim budulec zębów i elementów układu kostnego, ale spełnia też w naszym organizmie wiele innych ważnych funkcji. Reklama Popularny syrop stosowany w niedoborach wapnia wycofany ze sprzedaży Główny Inspektor Farmaceutyczny wycofał z obrotu na terenie kraju dwie serie syropu uzupełniającego niedobory wapnia w organizmie Calcium Polfarmex o smaku truskawkowym. Powodem jest niewłaściwy zapach produktu leczniczego. OSTEOPOROZA to zaniedbany problem. Dotyczy 3 milionów Polaków Osteoporoza to problem ok. 3 mln Polaków. Choroba jest przyczyną złamań, które prowadzą się niepełnosprawności i do zgonów. Tymczasem w Polsce na osteoporozę leczy się jedynie 200 tys. osób – alarmują eksperci. Reklama 10 dobrodziejstw, jakie daje nam jogurt Przekąska, smakołyk, a może jednak coś więcej? Zobacz 10 powodów, dla których jogurt powinien być ważnym składnikiem codziennej diety. Tu chodzi o twoje zdrowie. Minerały i witaminy najlepsze dla zębów. Czym grożą ich niedobory? Zdrowa, różnorodna dieta to jeden z fundamentów mocnych zębów. Jakich minerałów i witamin nie powinno zabraknąć w naszej diecie, aby cieszyć się atrakcyjnym uśmiechem jak najdłużej? Ma więcej wapnia niż mleko! Co cennego kryje w sobie mak? Maku nie brakuje w świątecznych potrawach i deserach. Czy jest zdrowy? Czy warto go jeść? Prawie 30 proc. Polek cierpi na osteoporozę. Co trzeba wiedzieć o chorobie? Polacy wiedzą, co to jest osteoporoza, ale się nie leczą ani jej nie zapobiegają. Na ok. 2,7 mln osób, które prawdopodobnie chorują w naszym kraju na tę chorobę, leczy się jedynie 200 tys. – powiedziała dr Maria Rell-Bakalarska. Mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne: KREWETKI Jest kilka rodzajów krewetek. Różnią się one barwą: szare, różowe i czerwone oraz wielkością: krewetki koktajlowe i tygrysie. Krewetki są doskonałym źródłem wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. 100 g krewetek to zaledwie 18 g białka. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. 100 gram to tylko 86 kcal. Skorupiaki zawierają witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej