wędliny Szykują się drogie święta. O ile więcej wydamy na święconkę? BADANIE Produkty spożywcze na Wielkanoc będą droższe w tym roku o ponad 20 proc. niż w 2021 roku - wyliczyli analitycy Banku BNP Paribas. Przeciętna święconka będzie o 12 proc. droższa w porównaniu z ubiegłorocznymi świętami - podali. Epidemia listeriozy w Hiszpanii. Udało się ustalić główną przyczynę zachorowań Rząd Hiszpanii wydał w czwartek międzynarodowy alert dotyczący kilkuset zachorowań na listeriozę w tym kraju. Na chorobę tę zmarły w Hiszpanii już dwie osoby. Święta, święta i po świętach. Szybkie pomysły na resztki z wielkanocnego stołu [PRZEPISY] Co zrobić z resztkami, które nam zostaną z wielkanocnego stołu? Kilka pomysłów na szybkie dania zdradza Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję". Reklama Im mniej, tym lepiej! Ile i jakich wędlin powinno się jeść? Statystyczny Polak zjada średnio 40 kg wieprzowiny, 31 kg drobiu i 2 kg wołowiny rocznie... Ich nadmiar bardzo szkodzi. Uwaga na FOSFORANY w żywności Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych. Reklama Róż powinien odstraszać, a nie przyciągać! Na co zwracać uwagę, kupując wędliny? Im bardziej coś atrakcyjne wizualnie, tym gorzej? Wojewódzki stanął w obronie parówek Magdy Gessler Magda Gessler wypuściła niedawno na rynek wędliny sygnowane swoim nazwiskiem. Na głowę restauratorki posypała się za to lawina drwin i krytyki. Co zaskakujące, w jej obronie stanął Kuba Wojewódzki. Uwaga! Grillowane mięso powoduje raka nerki Karkówka z grilla, chrupiący boczek, soczysta szynka? Choć są bardzo smaczne, warto poskromić swe kulinarne żądze. Mogą bowiem wywołać raka nerki. Polskie jedzenie nową atrakcją turystyczną dla obcokrajowców. Prawie 20 szlaków kulinarnych Polskie jedzenie staje się nową atrakcją turystyczną dla obcokrajowców. W naszym kraju jest już prawie 20 szlaków kulinarnych - między innymi gęsinowy, oscypkowy, śliwkowy oraz szlak karpia. Polską żywność kontrolować dokładniej. Tajna instrukcja dla czeskich inspektorów Czy to kolejny etap wojny Czechów z polskimi producentami żywności? Informacyjna Agencja Radiowa dotarła do specjalnej instrukcji, która nakazuje szczególnie dokładną kontrolę polskich artykułów spożywczych. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej