• Pieczone ziemniaki z ziołami
    Ziemniaki są dostępne przez cały rok. W zależności od pory możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem oraz właściwościami. Dodatkowym atutem warzywa jest możliwość przyrządzenia go na wiele sposobów. To bogactwo witaminy C oraz potasu! Dlaczego warto je jeść?
  • Ziemniaki
    W wielu polskich domach są podstawowym składnikiem obiadu. Cenimy je przede wszystkim za smak i łatwość przygotowywania. Często zapominamy, że są zdrowe. A według najnowszych doniesień naukowych ziemniaki chronią przez rozwojem raka żołądka.
  • Witamina C
    Jesienią powinniśmy wzmacniać odporności organizmu. Pomoże nam w tym dieta bogatą w świeże owoce i warzywa lub odpowiednia suplementacja. Odporność zwiększy zażywanie naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, czosnku w kapsułkach, ekstraktu z imbiru, dzikiej róży lub jeżówki. Ze względu na mniejszą ilość światła słonecznego o tej porze roku warto także suplementować witaminę D3.
  • Odporność
    Każdego roku na przełomie lata i jesieni przypominamy sobie słowo-klucz nadchodzącego sezonu infekcji – „odporność”. Tyle problemów przysporzyły nam powracające jak bumerang przeziębienia naszego dziecka, że nie opuszcza nas jedna myśl: „Czas ją wzmocnić”. Czym jednak jest ta słynna „odporność”, którą specjaliści każą „budować”, aby nasz maluch mógł cieszyć się złotą jesienią, zamiast leżeć w łóżku z gorączką? Jak skutecznie ją wzmacniać? Poznajmy niezwykły świat układu immunologicznego.
  • Cytrusy
    Przyjmujemy ją zazwyczaj wtedy, gdy jesteśmy przeziębieni. Ale trzeba pamiętać, że ma jeszcze wiele innych zalet. Uczeni wykazał właśnie, że pomaga osobom otyłym i z nadwagą.
  • Cytryna i limonka
    Od najmłodszych lat, przy każdym spadku odporności, przeziębieniu czy gorączce, sięgamy po witaminę C. Choć ochronna rola witaminy C jest imponująca, jej znaczenie dla organizmu jest znacznie szersze.
  • Soki owocowe - jakie dla kogo? Sprawdzamy ich właściwości
    Szklanka soku może zastąpić jedną z pięciu dziennych porcji warzyw i owoców. Warto więc sięgać po sok jako dodatek do śniadania lub zdrową przekąskę w ciągu dnia. A kto na jaki rodzaj soku powinien zwrócić szczególną uwagę?
  • Mężczyzna u lekarza
    Dna moczanowa to choroba, która najczęściej dotyka mężczyzn w średnim wieku (od 35. do 50. roku życia). Jej przebieg jest bolesny i często całkowicie uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Dna moczanowa nazywana jest również podagrą, skazą moczanową bądź artretyzmem.
  • Lekarstwo
    Zarówno jeden, jak i drugi to naturalne antyoksydanty. Każdy z osobna ma dobroczynny wpływ na zdrowie naszego organizmu. Natomiast stosowane jednocześnie wzmacniają swoje właściwości. Jakie dokładnie korzyści daje nam połączenie witaminy C i rutozydu?
  • Kobieta trzymająca plasterki cytryny
    Gładka i jędrna skóra, wytrzymałe ścięgna, mocne chrząstki i więzadła – za te wszystkie czynniki odpowiada kolagen, białko wytwarzane przez komórki tkanki łącznej. Wraz z wiekiem produkcja kolagenu staje się coraz mniej efektywna, co objawia się m.in. zmarszczkami oraz problemami ze strony stawów. Naukowcy sugerują jednak, że proces ten można znacznie spowolnić. Badania wykazały, że witamina C może zwiększyć produkcję kolagenu nawet ośmiokrotnie.