• Witamina C
    Od lat wiadomo, że witamina C jest silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki, odpowiadające także za powstawanie nowotworów. Tym razem brytyjscy naukowcy sprawdzili, jak działa na komórki rakowe i chwalą się pierwszymi ustaleniami.
  • Rokitnik
    Dlaczego rokitnik jest tak dobry dla naszego zdrowia? - Owoce rokitnika w 100 gramach mają od 200 do nawet 600 miligramów witaminy C, więc to jest absolutny skarb - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Iwona Wawer z Zakładu Chemii Fizycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
  • Cytrusy
    Przyjmujemy ją zazwyczaj wtedy, gdy jesteśmy przeziębieni. Ale trzeba pamiętać, że ma jeszcze wiele innych zalet. Uczeni wykazał właśnie, że pomaga osobom otyłym i z nadwagą.
  • Lekarstwo
    Zarówno jeden, jak i drugi to naturalne antyoksydanty. Każdy z osobna ma dobroczynny wpływ na zdrowie naszego organizmu. Natomiast stosowane jednocześnie wzmacniają swoje właściwości. Jakie dokładnie korzyści daje nam połączenie witaminy C i rutozydu?
  • Witamina C
    Witamina C to często przyjmowany suplement diety, szczególnie wtedy, gdy czujemy nadciągające objawy grypy czy przeziębienia. Wielu z nas nie kontroluje przyjmowanych dawek. Czy można przedawkować tę witaminę?
  • Miód z cytryną
    Ma działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Korzystnie wpływa na pracę serca, koi nerwy, ożywia mózg, a także goi rany. Według danych Ministerstwa Rolnictwa, w Polsce spożywa się go około 300 g rocznie na głowę, co w porównaniu z Grekami (3,5 kg) czy Niemcami (6 kg), jest ilością znikomą i pokazuje różnicę w podejściu do tego składnika, a także wiedzę, jaką posiadamy na jego temat. Mowa oczywiście o „płynnym złocie” – miodzie, który w połączeniu z innymi substancjami odżywczymi stanowi skuteczną ochronę przed wirusami i bakteriami.