• Nie pomoże, a zaszkodzi
    Zanim sięgniesz po drinka na rozgrzewkę lub kieliszek wódki, by poprawić trawienie, sprawdź, czy alkohol rzeczywiście ci pomoże. Obalamy pięć najczęściej powtarzanych mitów dotyczących napojów wyskokowych.
  • Alkohol
    Zmienia się kultura picia alkoholu w Polsce. Polacy piją wprawdzie coraz więcej, ale bardziej odpowiedzialnie. Zamiast upijać się do nieprzytomności, traktują alkohol wyłącznie jako dodatek do wieczoru w towarzystwie znajomych. Wybierają też alkohole coraz lepszej jakości. Do ulubionych trunków Polaków należy piwo, w którym szukają przede wszystkim smaku, a nie mocy alkoholu.
  • Grzany cydr
    Cydr jest alkoholem wytwarzanym w procesie fermentacji moszczu jabłkowego. Według znawców, najlepsze alkohole powstają z jabłek cydrowych, słodkich i kwaskowatych jednocześnie. W jaki sposób urozmaicić smak tego trunku?
  • Herbaciany drink na sylwestra? Proszę bardzo
    Zamiast częstować sylwestrowych gości mocnym alkoholem, po którym na drugi dzień głowa pęka w szwach, pomyśl o zastąpieniu wódki, koniaku, a nawet wina - herbatą. Pomysłowe drinki na bazie herbaty to świetny sposób na rozgrzanie imprezy. Sprawdź nasze przepisy.
  • Truskawki łagodzą skutki przepicia
    Oto odkrycie na miarę porządnej naukowej nagrody. Uczeni wzięli pod lupę truskawki i ustalili ponad wszelką wątpliwość: te smaczne owoce chronią żołądek przed ekscesami wywołanymi ostrym piciem alkoholu.
  • Po alkoholowej imprezie wątroba potrzebuje trzech dni na regenerację
    Imprezy alkoholowe wcale nie muszą źle odbijać się na twoim zdrowiu. Wystarczy, że zastosujesz się do zaleceń brytyjskich lekarzy, którzy w trosce o zdrową wątrobę amatorów napojów wysokoprocentowych, określili kiedy i ile wolno pić.