zatrucie pokarmowe Nowa internetowa moda. "Może mieć tragiczne skutki" Jedzenie muchomorów staje się nową internetową modą. W sieci pojawia się coraz więcej materiałów – wpisów, porad i nagrań – na których internauci chwalą się zbieraniem i jedzeniem trujących grzybów. Największym zainteresowaniem cieszą się muchomory, które – choć są silnie trujące – zdaniem niektórych użytkowników spożywane w niewielkich dawkach mogą dawać uczucie odurzenia. "Nowa internetowa moda może mieć tragiczne skutki" – alarmują Lasy Państwowe. Bakterie "lodówkowe" - czy jest się czego bać? W lodówce przechowujemy produkty spożywcze, aby uchronić je przed zepsuciem. Jednak żywność nie jest tam w 100% bezpieczna. Znane są bakterie i grzyby, które bardzo lubią wilgotne, chłodne środowisko lodówki. Czują się one rewelacyjnie w temperaturze +4 stopnie Celsiusa, dzięki czemu mogą się bez problemów rozmnażać. Przestrzeganie kilku prostych zasad może uchronić nas przed szkodliwym działaniem bakterii „lodówkowych”. Mięso dzikich zwierząt źródłem chorób zakaźnych? Naukowcy podają dane Tylko 3 proc. chorób zakaźnych, pojawiających się w latach 1940-2004, można przypisać spożywaniu mięsa dzikich zwierząt - wynika z analiz danych. Źródłem 17 proc. chorób było rolnictwo konwencjonalne i przemysł spożywczy; 31 proc. było związane ze zmianami w użytkowaniu gruntów, m.in. wylesianiem i fragmentacją siedlisk. Reklama Głodówka może pomóc zwalczać infekcję pokarmową. Wyniki obserwacji Głodówka może pomóc zwalczać infekcję pokarmową, sugerują badania na myszach, które publikuje pismo "PLOS Pathogens”. To ochronne działanie zachodzi częściowo za pośrednictwem mikroflory jelitowej gryzoni. Czy jedzenie dużej ilości ryb może być niebezpieczne? Można zatruć się rtęcią? Świat obiegła informacja, że znany wokalista Robbie Williams zatruł się rtęcią. Artysta spożywał ryby dwa razy dziennie. Czy jedzenie dużej ilości ryb może być dla nas niebezpieczne? Reklama Uwaga na te suszone kiełbasy! Mogą być zanieczyszczone pałeczką Salmonella Główny Inspektorat Sanitarny w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności poinformował w piątek o wycofaniu ze sprzedaży niektórych suszonych kiełbas ze względu na ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonella. Chodzi o kiełbasy marki Saint-Azay. Salmonella w sezamkach. Sanepid ostrzega W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek, 18 czerwca, o wycofaniu partii produktu KRESTO SEZAM w opakowaniu 200 g. Obowiązkowe szczepienia przeciw rotawirusom dałyby wiele milionów zysku Po czterech latach od wprowadzenia obowiązkowych szczepień przeciw rotawirusom budżet Narodowego Funduszu Zdrowia zyskałby na czysto ok. 100 mln złotych – wykazali autorzy raportu, który zaprezentowano w czwartek, 4 kwietnia, na spotkaniu prasowym w Warszawie. W upalne dni lepiej nie robić dużych zakupów. Dietetyk tłumaczy W upalne dni lepiej nie robić zakupów na cały tydzień. A mięsa i ryby, szczególnie mrożone, najlepiej przyrządzić do spożycia tego samego dnia – radzi dietetyk Paulina Gąsiewska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Jak uniknąć zatruć pokarmowych w upały? Główny Inspektorat Sanitarny radzi, żeby wybierając się na plażę lub wycieczkę w upalne dni, żywność wziąć w lodówce turystycznej lub zadowolić się suchym prowiantem. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej