• Na stoły trafiają najczęściej raz w roku – w Wigilię. Potem szybko o nich zapominamy, by przez resztę roku sięgać już po inne specjały. Dziennik.pl postanowił sprawdzić, skąd pochodzą typowe produkty na święta. 
  • Dlaczego wigilijne potrawy są zdrowe?
    …i bez obaw o liczbę kalorii. Raz w roku warto sobie pofolgować, bo tradycyjne potrawy są naprawdę zdrowe. Zobacz, co zyskasz, objadając się rybami, bigosem czy piernikiem.
  • Wigilia kapustą pachnąca
    Wigilijna kapusta z grzybami na pewno nie jest trudna do przygotowania. Ważne jednak, by zacząć odpowiednio wcześnie. I w żadnym razie nie należy odpuszczać sobie całonocnego moczenia grzybów.
  • Kobieta jedząca kapustę
    Wprawdzie nie w każdej postaci zachwyca walorami smakowymi, ale naprawdę warto ją polubić.
  • Kapusta kiszona
    Kapusta przez większość z nas uważana jest za ciężkostrawną, ale nic bardziej mylnego! Ciężkostrawne są potrawy, do których serwuje się dodatki takie jak golonka czy bigos. Kapusta kiszona świetnie sprawdzi się podczas odchudzania. 100 g to zaledwie 16 kcal. Jednak powinny jej unikać osoby o wrażliwych żołądkach.
  • Kiszona kapusta
    Kapusta przez większość z nas uważana jest za ciężkostrawną, ale nic bardziej mylnego! Ciężkostrawne są potrawy, do których serwuje się dodatki takie jak golonka czy bigos. Kapusta kiszona świetnie sprawdzi się podczas odchudzania. 100g to zaledwie 16 kcal. Jednak powinny jej unikać osoby o wrażliwych żołądkach.
  • Młoda kapusta
    Nie przegap sezonu na młodą kapustę. Właśnie teraz jest najsmaczniejsza, zawiera najwięcej składników odżywczych i gotuje się ją w ekspresowym tempie. Lista jej zdrowotnych właściwości jest bardzo długa.
  • Bigos
    Zwolennicy zdrowego odżywiania uwielbiają nowości, potrawy nietypowe, często orientalne, których niewiele osób próbowało. Czasami poszukiwanie produktów, z których można przyrządzić oryginalną potrawę i poczęstować nią znajomych, staje się nałogiem i nie pozwala zatrzymać się przy wiosennym straganie pełnym kolorowych, rodzimych warzyw i owoców.
  • Cebula
    Plantatorzy cebuli i kapusty oraz sadownicy - producenci jabłek będą mogli się ubiegać o jednorazową pomoc. Rząd znowelizował stosowne rozporządzenie. Ma to związek ze spadkiem cen skupu tych warzyw i owoców.
  • Kiszona kapusta
    Kiszona kapusta pod różnymi postaciami często gości na naszych stołach. Nic dziwnego - jest ona nie tylko smaczna, ale stanowi bezcenne źródło witamin.