• Rzeżucha
    Choć można ją siać przez okrągły rok, właśnie teraz ma swoje pięć minut. Chętnie zajadamy się nią wiosną, zanim pojawią się sezonowe warzywa i owoce. Słynie z dużej zawartości witamin i składników mineralnych. Jak wynika z najnowszych badań, pomaga palaczom w rzuceniu nałogu i powrocie do zdrowia.
  • Sałatka brokułowa z kiełkami i zielonym groszkiem
    Tradycyjna sałatka warzywna to nie koniec listy sałatek, które świetnie sprawdzą się podczas Wielkanocy. W to wyjątkowe święto, kojarzone z odradzaniem się i rozkwitem, idealnie wpasuje się inna potrawa. Połączenie nasion, kiełków, świeżych i zielonych warzyw oraz innych dodatków będzie potrawą o iście wiosennym i wielkanocnym charakterze. A na dodatek – to samo zdrowie.
  • Kiełki
    Klasyczna kanapka z serem, wędliną i pomidorem lub ogórkiem powoli odchodzi w zapomnienie - obecnie popularnym wyborem na drugie śniadanie jest sałatka z dodatkiem kiełków zbóż. Mimo iż niektóre rodzaje kiełków mają charakterystyczny, dość nieprzyjemny zapach, te niepozorne części roślin to prawdziwa skarbnica witamin oraz składników mineralnych. Jakie właściwości prozdrowotne posiadają kiełki?
  • Cytryna dobra na serce
    Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje ciśnienie krwi będzie na właściwym poziomie, powinieneś włączyć do diety dwie witaminy - C i E. Tak wynika z najnowszych badań.
  • Kiełki
    Kiełki to bomba witamin i minerałów. Nie wiesz, z czym serwować ten odżywczy skarb? Podpowiadamy! Oto przepisy na wiosenną jajecznicę,twarożek i sałatkę.
  • Kiełki obfitują w witaminy i składniki mineralne
    Obfitują w mikroelementy, są niskokaloryczne, a przy tym nadają niepowtarzalny smak wielu potrawom. Warto po nie sięgać zwłaszcza teraz, gdy nie ma sezonowych warzyw i owoców. Kiełki możesz z powodzeniem hodować sama w domu.
  • Polskie kiełki są bezpieczne? GIS odpowiada
    Rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego Jan Bondar powiedział PAP w poniedziałek, że w polskich kiełkach nie znaleziono żadnych śmiercionośnych bakterii.
  • Niemcy potwierdzają: Kiełki źródłem zakażenia bakterią
     Falę ostrych zatruć spowodowanych szczepem pałeczki okrężnicy EHEC w Niemczech wywołały bez żadnych wątpliwości zanieczyszczone kiełki - ogłosił oficjalnie w sobotę niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka.
  • Niemcy odwołują ostrzeżenie przed ogórkami, pomidorami i sałatą
    Jest "duże prawdopodobieństwo", że źródłem epidemii zarażeń szczepem pałeczki okrężnicy EHEC w Niemczech są kiełki - powiedział w piątek szef berlińskiego Instytutu im. Roberta Kocha, Reinhard Burger. Odwołano natomiast ostrzeżenie przed ogórkami.
  • Pierwsze testy kiełków nie wykazały obecności EHEC
    Pierwsze badania kiełków z uprawy ekologicznej w Dolnej Saksonii nie potwierdziły obecności groźnego szczepu pałeczki okrężnicy EHEC, ale ostrzeżenie przed spożywaniem kiełków jest aktualne - powiedziała w poniedziałek niemiecka minister rolnictwa Ilse Aigner.