• Lekarstwa
    Zanim przyjdzie jesień, a z nią spadną liście i nasza odporność, warto przejrzeć swoją domową apteczkę i uzupełnić jej braki. Pierwsze chłody to moment, w którym szybko łapiemy infekcje. Nie dajmy się zaskoczyć! W co warto się zaopatrzyć?
  • Bakterie jelitowe
    W naszym ciele żyje wiele jeszcze niezbadanych mikroorganizmów, ich łączna waga w samych jelitach może wynosić nawet do 2 kilogramów. Najwięcej bakterii mieści się w naszym przewodzie pokarmowym. Dobry stan mikroflory jelit pozytywnie wpływa na cały organizm, bowiem bakterie jelitowe odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie np. układu odpornościowego. Co zrobić, aby zadbać o odpowiedni poziom dobrej jakości bakterii jelitowych i czym tak naprawdę one są?
  • Jogurt
    Stan naszej mikroflory bezpośrednio wpływa na prawidłową pracę jelit, a także na zachowanie ich szczelności. Nie tylko bakterie probiotyczne mogą sprzyjać naszej mikrobiocie. By cieszyć się zdrowiem, odpornością i dobrym samopoczuciem, warto zwrócić uwagę na to, jakie pokarmy spożywamy w codziennej diecie. Włączając określone produkty do swojego menu, dbamy o swoje jelita.
  • Jak dbać o zęby?
    Dieta dla zdrowych zębów to nie tylko „mniej cukru, więcej warzyw”. Okazuje się, że, aby mieć zdrowe zęby warto włączyć do niej dość niespodziewane składniki, np. probiotyki, żurawinę, a nawet… „witaminę młodości” stosowaną w walce ze zmarszczkami.
  • Kapusta kiszona
    - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna?
  • Bacteria Lactobacillus
    W naszym ciele żyje wiele jeszcze niezbadanych mikroorganizmów, ich łączna waga w samych jelitach może wynosić nawet 2 kilogramy. Najwięcej bakterii mieści się w naszym przewodzie pokarmowym. Dobry stan mikroflory jelit pozytywnie wpłynie na cały organizm, bowiem bakterie jelitowe odpowiedzialne są także za prawidłowe funkcjonowanie np. układu odpornościowego.
  • Drożdże
    Probiotyki to "dobre" bakterie i drożdże, które są podobne do tych znajdujących się w ludzkim układzie trawiennym. Mają korzystny wpływ na zdrowie, bo regulują trawienie oraz przyśpieszają ten proces. Żywe kultury bakterii z rodzaju Lactobacillius wzmacniają odporność, zwalczają wirusy i przywracają w ciele równowagę bakteryjną.
  • Ból brzucha
    Okazuje się, że od flory bakteryjnej w jelitach zależy, czy jesteśmy szczupli, czy otyli.
  • Superfoods 2017
    Rok 2016 upłynął pod hasłem „superfoods”, czyli naturalnej, nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Super żywność zdominuje naszą dietę również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?
  • Kiszona kapusta
    Dlaczego warto jeść kiszonki? Jakie składniki odżywcze dostarczają do organizmu?