• Masło
    Blisko 80 proc. Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze*. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność.
  • Kobieta potrzymuje biust
    Niechciany tłuszczyk może okazać się sprzymierzeńcem w marzeniach o idealnym biuście. Coraz popularniejsze stają się zabiegi powiększania i modelowania piersi własnym tłuszczem pobranym z miejsc, gdzie ma się go w nadmiarze. Jak to wygląda?
  • Masło
    W ostatnich latach w wielu produktach spożywczych spadła zawartość niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów trans, ale nadal są takie wyroby, w których jest ich zdecydowanie za dużo - podkreślili w Warszawie eksperci Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Orzechy
    Większość z nas orzechy traktuje jako słoną przekąskę, zajadaną przed telewizorem. Tłumaczymy ich brak w diecie… kalorycznością. Często zapominamy, że orzechy są tak kaloryczne, gdyż są tłuste. I jest to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu. Zjadając około 30 gramów, czyli garść orzechów dziennie, na pewno nie przytyjemy, za to dostarczymy swojemu organizmowi wiele dobrego. Zobaczcie jakie właściwości mają orzechy.
  • Zdrowy tłuszcz
    Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne.
  • Cynamon
    Można jeść i chudnąć? Oczywiście! Pod warunkiem że sięgniesz po produkty, które pomagają uporać się ze skutkami diety o wysokiej zawartości tłuszczu. Jednym z nich jest cynamon.
  • Awokado
    Awokado posiada wiele właściwości zdrowotnych. Znajdujący się w tym owocu kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, natomiast potas, witaminy C,E,A,K oraz z grupy B mają dobroczynny wpływ np. na układ nerwowy. W swojej diecie awokado powinny uwzględnić osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Jest ono bowiem bogactwem luteiny i zeaksantyny. Z ich ilością nie należy jednak przesadzać, bo są kaloryczne. W średniej wielkości owocu znajduje się 230 kcal oraz aż 40 g tłuszczu.
  • Olej rzepakowy
    Oliwa z oliwek, wysokiej jakości olej rzepakowy, słonecznikowy czy lniany, a także produkty wytworzone na ich bazie – wszystkie one stanowią doskonałe źródło korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których codzienne spożycie rekomendują najważniejsze instytucje określające aktualnie obowiązujące zalecenia żywieniowe na świecie.
  • Pascha - ciasto serowe - nie tylko na Wielkanoc
    Wielkanocna pascha - równie pyszna, ale zdrowsza i mniej kaloryczna? Oto idealny przepis dla tych, którzy muszą zachować ostrożność w spożywaniu cukru, a także dla wszystkich, którzy chcą dbać o linię oraz dla osób na diecie bezglutenowej. Niskokaloryczna pascha wielkanocna z obniżoną zawartością tłuszczu.
  • Otyła rodzina
    Do 2030 roku jedna na trzy osoby dorosłe w Polsce będzie otyła - ostrzegali eksperci w Senacie podczas konferencji dotyczącej epidemii otyłości. Przypominali także, że otyłość jest chorobą, a wśród jej powikłań wymienia się m.in. cukrzycę, nowotwory i depresję.