• Lekarz
    Najgorzej leczoną chorobą w Polsce jest hipercholesterolemia, choć cierpi na nią aż 61 proc. Polaków – mówili w czwartek specjaliści podczas posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Podstawowej Opieki Zdrowotnej i Profilaktyki w Warszawie.
  • Orzechy włoskie
    Uważane są za jedną z najzdrowszych przekąsek, o ile zachowamy umiar w ich spożywaniu. Jak wynika z najnowszych badań, wzmacniają serce i zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci. Orzechy oraz pestki dyni i słonecznika.
  • Pascha - ciasto serowe - nie tylko na Wielkanoc
    Wielkanocna pascha - tradycyjnie pyszna, ale zdrowsza i mniej kaloryczna? Oto idealny przepis dla tych, którzy muszą zachować ostrożność w spożywaniu cukru, a także dla wszystkich, którzy chcą dbać o linię oraz dla osób na diecie bezglutenowej. Niskokaloryczna pascha wielkanocna z obniżoną zawartością tłuszczu.
  • Kwasy omega-3
    Jakie tłuszcze są dla nas zdrowe? Jaka jest różnica między kwasem omega-3 a kwasem omega-6?
  • Pączki
    Zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek w Polsce sięga XVII wieku. W normalny dzień przeciętna piekarnia sprzedaje około 500 pączków, a w tłusty czwartek - nawet 30 tysięcy. Według tradycji, jeśli nie zjemy tego dnia choć jednego pączka, to nie będzie nam się wiodło do końca roku.
  • Dieta, która obniża poziom cholesterolu
    Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do zawału serca i udaru mózgu, które są jednymi z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci. Warto temu zapobiegać, stosując odpowiednią dietę.
  • Olej rzepakowy
    Jakiś czas temu pojawiła się informacja, że olej rzepakowy jest szkodliwy dla mózgu. Czy to prawda?
  • Smażona ryba
    Tradycyjne świąteczne potrawy zawierają sporo tłuszczów, jednak nie oznacza to, że chcąc się prawidłowo odżywiać powinniśmy z nich całkowicie zrezygnować. Mądrze dobrane i stosowane w odpowiednich proporcjach, mogą przysłużyć się zdrowiu i dodatkowo wzbogacić smak dań.
  • Awokado
    Awokado posiada wiele właściwości zdrowotnych. Znajdujący się w tym owocu kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, natomiast potas, witaminy C,E,A,K oraz z grupy B mają dobroczynny wpływ np. na układ nerwowy. W swojej diecie awokado powinny uwzględnić osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Jest ono bowiem bogactwem luteiny i zeaksantyny. Z ich ilością nie należy jednak przesadzać, bo są kaloryczne. W średniej wielkości owocu znajduje się 230 kcal oraz aż 40 g tłuszczu.
  • Kobieta je jogurt
    Wiele osób, chcąc prowadzić zdrowy tryb życia, eliminuje z diety tłuszcze. - Zdrowa dieta polega na tym, żeby w rozsądny, zrównoważony sposób jeść różne grupy tłuszczowe - zaznaczyła w "Dzień Dobry TVN" Marta Mieloszyk-Pawelec, ekspertka mikroodżywiania. Jakie tłuszcze dobrze wpływają na włosy i paznokcie?