• Kasza gryczana
    Kaszą nazywamy jadalne ziarna zbóż, z których usunięto twardą łuskę
. Niegdyś królowała ona na stołach Polaków
, jednak z czasem zaczęła być wypierana przez ziemniaki. W ostatnim czasie ponownie wraca do łask. Bardzo słusznie - w końcu jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Co wartościowego znajduje się w kaszach, jakie zaliczamy do jednych z bardziej popularnych i kto, mimo wszystko, powinien jednak na nie uważać?
  • Kobieta w ciąży bierze jedzenie z lodówki
    Właściwe żywienie w ciąży ma zbawienny wpływ na zdrowie matki i rozwijającego się w jej łonie maluszka. Dieta bogata w odpowiednie substancje odżywcze, mikro- i makroelementy, pozwoli przyszłej mamie cieszyć się nie tylko dobrym samopoczuciem i zdrowiem, lecz także prawidłowym rozwojem jej dziecka. Będzie też wsparciem w budowaniu odporności i ochroną przed infekcjami.
  • Sałatka owocowa
    Stres, papierosy, opalanie się i spaliny - to w dużej mierze przyspiesza powstawanie wolnych rodników. W niewielkiej ilości są one potrzebne naszemu systemowi odpornościowemu. Jednak ich nadmiar jest groźny dla organizmu. Wolne rodniki nie tylko szkodzą naszej skórze, lecz także zwiększają ryzyko groźnych chorób. Bronią w walce z wolnymi rodnikami są antyoksydanty.
  • Sok z brzozy
    Sok z brzozy to w 95 procentach woda. Pozostałe 5 proc. to niezwykły ładunek witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm, zwłaszcza po okresie zimowym. Jak go uzyskać, nie krzywdząc przy tym drzewa?
  • Kobieta robi zakupy w aptece
    Dlaczego zamiast iść do lekarza, próbujemy leczyć się sami? Pulmonolog dr Tadeusz M. Zielonka oraz psycholog zdrowia Mateusz Banaszkiewicz opowiedzieli o problemie nadmiernego przyjmowania tabletek przez Polaków. Czy da się zmienić nasze podejście do medycyny?
  • Jajka
    Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek komentuje Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.
  • Kapsułki z omega-3
    Coraz więcej mówi się o wpływie diety bogatej w rybi tłuszcz na rozwój dziecka w życiu płodowym. Obiegowa opinia głosi, że kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają inteligencję takiego malucha. Najnowsze badania sugerują jednak, że wcale tak nie jest. Pokazują za to inną interesującą właściwość rybiego tłuszczu.
  • Kobieta przyjmuje leki
    Trzymiesięczny okres pomiędzy odstawieniem leków antykoncepcyjnych a rozpoczęciem starań o dziecko warto wykorzystać na wzmocnienie organizmu i profilaktykę. Co zalecają lekarze?
  • Kontuzja
    Dolegliwości związane ze stawami zwykle kojarzone są z osobami starszymi. Niestety coraz częściej problem ten dotyka osób młodych, a nawet dzieci. Przyczyną są uwarunkowania genetyczne, ale również siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej lub nieprawidłowe wykonywanie ćwiczeń, zła dieta czy otyłość.
  • Witamina D
    System kontroli suplementów diety w Polsce jest bardzo restrykcyjny, często bardziej niż regulacje UE – podkreślił rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego w odpowiedzi na raport NIK dotyczący krajowego rynku suplementów diety.