• Dziecko je lizaka
    Słodycze są źródłem bezwartościowych kalorii i szkodzą zdrowiu, zwłaszcza najmłodszych dzieci – przekonuje ekspert żywieniowy programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia” Anna Sobolewska-Wawro. Dlatego lepiej nie dodawać ich do świątecznych prezentów.
  • Dieta - kanapka
    Długotrwała dieta z niską i bardzo niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g na dobę) stosowana przez długi czas (powyżej 6 lat) jest niekorzystna dla zdrowia i skraca życia – wykazały badania prof. Macieja Banacha i jego zespołu.
  • Wino na Boże Narodzenie
    Święta sprzyjają objadaniu się. Cierpi na tym często żołądek i wątroba, ale także zęby. Spore dawki cukru, oblepiających potraw, cytrusów i wina mogą pozostawić coś więcej niż tylko zgagę. Jak dbać o zęby w okresie, kiedy puszczają wszystkie dietetyczne hamulce?
  • Niebezpieczne przekąski?
    Nieodpowiednia dieta może przyczynić się do rozwoju nowotworu. Na szczęście wiemy już, które produkty są wyjątkowo szkodliwe. Tym razem przedstawiamy popularne przekąski o możliwym działaniu kancerogennym.
  • Cukier
    Cukier jest jedną z najczęściej spożywanych substancji na świecie. Dlaczego producenci żywności tak chętnie dodają go do swoich produktów? Czy łatwo jest zmieścić się w normie jego dziennego spożycia?
  • Makaron z oliwą i bazylią
    Wiadomości na temat nowych diet, rewolucyjnych wyników badań i coraz to nowszych zaleceń dotyczących sposobu żywienia pojawiają się niemal codziennie. Jako, że koniec roku to idealny czas na podsumowania, Konrad Gaca – ekspert ds. leczenia otyłości oraz specjalista żywieniowy, wybrał i skomentował kilka z nich. Oto lista 7 najważniejszych trendów i wydarzeń związanych ze zdrowym odżywianiem, które królowały w 2015 roku.
  • Chłopiec je watę cukrową
    Blisko 100 łyżeczek cukru i 8 łyżeczek soli zjada przeciętne dziecko w spożywanych przez tydzień produktach. Oznacza to, że w ciągu miesiąca dostarcza do organizmu 400 łyżeczek cukru i 32 soli*, które znajdują się w batonikach, cukierkach, kolorowych żelkach, czipsach lub przyprawianych orzeszkach.
  • Dietetyczne grzeszki Polaków
    Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dłuższej perspektywie mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
  • Owoce i glukometr
    Picie gorzkiej herbaty, ciągłe odmawianie deserów i jedzenie niesmacznych dań - tak wielu z nas kojarzy dietę cukrzyka. Nie wszyscy jednak wiedzą, że posiłki diabetyka to nie tylko pasmo wyrzeczeń, ale i odpowiednio dobrane produkty. Jakie? Na to pytanie odpowiadają twórcy aplikacji mobilnej dla cukrzyków Diabetee.
  • Kobieta na zakupach
    Zdrowe żywienie kosztuje – to wiedzą wszyscy. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że tanie jedzenie w rzeczywistości kosztuje dużo więcej. Koszty te płaci się po prostu później, lecząc nabyte przez niezdrowy tryb życia choroby.