• Łosoś w lodówce
    Czym różni się lodówka od zamrażarki? Kiedy lodówka zużywa najmniej energii? Jak prawidłowo przechowywać żywność?
  • Superfoods 2017
    Rok 2016 upłynął pod hasłem „superfoods”, czyli naturalnej, nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Super żywność zdominuje naszą dietę również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?
  • Fast food, hamburger
    O tym, jak wygląda typowa dieta Polaka i jak ją zmienić, by ustrzec się przed otyłością, rozmawiamy z mgr Zuzanną Baraniak, dietetykiem.
  • Por
    Por to kopalnia witamin oraz wielu składników odżywczych. Warzywo pomaga w walce z bólami reumatycznymi oraz oczyszcza organizm z toksyn. Świetnie sprawdzi się również jako pomoc w walce z kacem. Dlaczego jeszcze warto dodawać go do potraw?
  • Pączek
    Będąc na diecie, często popełniamy małe grzeszki. Słabość do słonych oraz słodkich przekąsek może zniweczyć wiele tygodni starania się o wymarzoną sylwetkę. Oto najbardziej kaloryczne przekąski, których powinniśmy unikać.
  • ogórek ogórki
    Ogórki pod różną postacią są dostępne przez cały rok, dzięki czemu możemy cieszyć się ich właściwościami. Warzywo jest źródłem potasu, który wspomaga pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. To również wyjątkowo niskokaloryczny przysmak. 100g ogórka to zaledwie 12 kcal.
  • Mięso na grillu
    Nie bójmy się jeść mięsa! Zawiera mnóstwo białka i żelaza, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wybierajmy białe, gdyż jest chudsze i zawiera mniej cholesterolu. O czym powinniśmy jeszcze pamiętać?
  • Wafle ryżowe
    Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia” przygotowanym przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Kupiec.
  • Otyłe dziecko
    Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Już co piąty uczeń ma problemy z nadmierną masą ciała. Największym problemem w żywieniu najmłodszych są nieregularne posiłki oraz dieta uboga w warzywa, a bogata w oczyszczone produkty zbożowe, słodkie przekąski i mięso. W kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych mają pomóc warsztaty kulinarno-edukacyjne „Zielona Kraina” współorganizowane przez Biedronkę.
  • Anna Mucha
    Większość polskich celebrytek, chcąc zachować szczupłą sylwetkę, nieustannie zamęcza się dietami. Anna Mucha nie zamierza tego robić, bo jak twierdzi, za bardzo kocha życie i jedzenie.