• Konserwanty
    Są wyjątki od niechlubnej reguły...
  • Brzoskwinie
    Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie w celu zwalczania szkodników, chorób roślin uprawnych i chwastów. Najbardziej skażone pestycydami m.in. są: ziemniaki, papryka słodka, sałata, truskawki, szpinak, czy pomidorki cherry. Sprawdzonym sposobem na oczyszczanie owoców i warzyw z pestycydów jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym.
  • Sklepowa lodówka z jedzeniem
    Konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory, czy wzmacniacze smaku. Polak rocznie spożywa ponad 2 kg dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju "E". NIK alarmuje, że brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem a najbardziej narażone na przekroczenie akceptowanego dziennego spożycia dodatków z dietą, ze względu na niższą masę ciała i upodobania smakowe, są dzieci - głównie w wieku do 10 lat.
  • E dodatki do żywności
    Litera "E" na etykiecie produktu spożywczego i towarzyszący jej numer kojarzą się głównie z niezdrowymi konserwantami. Pod tym symbolem mogą się jednak kryć także nieszkodliwe związki, jak np. naturalne barwniki lub przeciwutleniacze.
  • Jogurt
    Nie wszystkie konserwanty to zło? Czym są? - Hamują rozwój drobnoustrojów - powiedział w "Dzień Dobry TVN" prof. Krzysztof Krygier z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - Nie są dodawane po to, żeby szkodzić, tylko żeby nam nie zaszkodziły - dodał. - Ale u nas wszystko stoi do góry nogami - zaznaczył. Z czym zjadamy glutaminian sodu? Dlaczego organizowane są kampanie przeciwko konserwantom?
  • Wędlina
    Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych.
  • Wędlina
    - Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała, oświadczenie, w którym stwierdza, że konserwanty dodawane do szynek, które kupujemy w sklepach, są rakotwórcze - powiedziała w Katarzyna Bosacka.
  • Krem
    Wywołują alergię, podrażnienia, niekiedy bywają bardzo szkodliwe – E dodatki występują nie tylko w żywności, ale także w kosmetykach. Niestety to, że produkt należy do reklamowanej marki lub jest bardzo drogi, nie oznacza, że jest bezpieczny, ponieważ także te produkty zawierają szkodliwe dodatki i konserwanty. Jeśli nie chcesz przepłacać i jednocześnie zależy Ci na właściwej pielęgnacji ciała, sprawdź co kryje się pod zawiłymi nazwami składników na etykietach produktów kosmetycznych.
  • jogurt
    "Bezpieczna żywność - od pola do stołu". Pod tym hasłem obchodzony jest w tym roku Światowy Dzień Zdrowia. Święto przypadające 7 kwietnia ustanowiono z okazji powołania Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w 1948 roku.
  • Sałata z pomidorów i ogórków
    Na straganach sprzedawcy oferują już pierwsze wiosenne warzywa. Eksperci ostrzegają jednak, że część tych ofert to zwykłe oszustwo, a nawożone konserwantami szklarniowe produkty mogą nam tylko zaszkodzić.