konserwanty USA: Aż 60 proc. żywności zawiera konserwanty, słodziki, barwniki i inne sztuczne dodatki Aż 60 proc. żywności kupowanej w USA zawiera sztuczne dodatki, jak konserwanty, słodziki, środki barwiące itp. Ich poziom zwiększył się o 10 proc. od 2001 roku, a za najbardziej niepokojące uważa się 22-procentowe zwiększenie zakupów produktów dla dzieci zawierających te dodatki – wynika z badań. Czy na pewno wiesz, co jesz? Garść świeżutkiej wiedzy na temat polepszaczy smaku i konserwantów w żywności Silniejszy smak, ładniejszy wygląd, przyjemniejsza faktura, dłuższy termin ważności - to korzyści, które ciężko jest uzyskać bez wprowadzania do żywności specjalnych dodatków. Niestety, choć w Europie i innych rozwiniętych rejonach świata dodatki do żywności są ściśle regulowane, naukowcy donoszą o nowo odkrywanych, potencjalnie szkodliwych działaniach tego typu substancji. Nie każde "E" to wróg. Poznaj te, które nie szkodzą Są wyjątki od niechlubnej reguły... Reklama Brudna dwunastka - owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami. Jak je myć? Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie w celu zwalczania szkodników, chorób roślin uprawnych i chwastów. Najbardziej skażone pestycydami m.in. są: ziemniaki, papryka słodka, sałata, truskawki, szpinak, czy pomidorki cherry. Sprawdzonym sposobem na oczyszczanie owoców i warzyw z pestycydów jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym. Polacy spożywają rocznie ponad 2 kg chemii. Niepokojący raport NIK Konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory, czy wzmacniacze smaku. Polak rocznie spożywa ponad 2 kg dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju "E". NIK alarmuje, że brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem a najbardziej narażone na przekroczenie akceptowanego dziennego spożycia dodatków z dietą, ze względu na niższą masę ciała i upodobania smakowe, są dzieci - głównie w wieku do 10 lat. Reklama Nie każde "E" to twój wróg Litera "E" na etykiecie produktu spożywczego i towarzyszący jej numer kojarzą się głównie z niezdrowymi konserwantami. Pod tym symbolem mogą się jednak kryć także nieszkodliwe związki, jak np. naturalne barwniki lub przeciwutleniacze. Hamują rozwój drobnoustrojów... Konserwanty nie muszą szkodzić Nie wszystkie konserwanty to zło? Czym są? - Hamują rozwój drobnoustrojów - powiedział w "Dzień Dobry TVN" prof. Krzysztof Krygier z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - Nie są dodawane po to, żeby szkodzić, tylko żeby nam nie zaszkodziły - dodał. - Ale u nas wszystko stoi do góry nogami - zaznaczył. Z czym zjadamy glutaminian sodu? Dlaczego organizowane są kampanie przeciwko konserwantom? Ich nadmiar bardzo szkodzi. Uwaga na FOSFORANY w żywności Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych. Na co zwracać uwagę, kupując wędliny? - Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała, oświadczenie, w którym stwierdza, że konserwanty dodawane do szynek, które kupujemy w sklepach, są rakotwórcze - powiedziała w Katarzyna Bosacka. E dodatki w kosmetykach - czy wiesz czego używasz? Wywołują alergię, podrażnienia, niekiedy bywają bardzo szkodliwe – E dodatki występują nie tylko w żywności, ale także w kosmetykach. Niestety to, że produkt należy do reklamowanej marki lub jest bardzo drogi, nie oznacza, że jest bezpieczny, ponieważ także te produkty zawierają szkodliwe dodatki i konserwanty. Jeśli nie chcesz przepłacać i jednocześnie zależy Ci na właściwej pielęgnacji ciała, sprawdź co kryje się pod zawiłymi nazwami składników na etykietach produktów kosmetycznych. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej