pieczywo Pieczywo a wyzwania zdrowotne – obalamy najpopularniejsze mity Często powielany jest mit, że jeśli chcemy zadbać o zdrowie i sylwetkę, to powinniśmy z codziennego jadłospisu wyeliminować pieczywo pszenne i pszenno-żytnie, zastępując je np. lekkim pieczywem ryżowym czy kukurydzianym. Nieprawdziwe informacje krążące wokół kaloryczności i szkodliwości białego pieczywa są silnie wspierane przez prasę i portale dietetyczne, a tymczasem dobrej jakości wypieki, najlepiej pełnoziarniste, są jednym z podstawowych elementów zrównoważonej, zdrowej diety i dla wielu osób głównym źródłem węglowodanów. Bagietki i croissanty będą droższe. Francuscy piekarze nie mają wyjścia Francuscy piekarze od kilkunastu miesięcy podnoszą ceny bagietek i croissantów z powodu wyższych cen energii oraz rosnących cen pszenicy. W niektórych miastach średnia cena bagietek wzrosła z 90 eurocentów do nawet 1,5 euro. PRZEPIS na domowe bułki z ziarnami. Pieczywo do wielu zastosowań! Pożywne, domowe pieczywo z dużą ilością ziaren jest doskonałym pomysłem na pyszne, wartościowe śniadanie bądź lekką kolację. Dzisiaj proponujemy ciepłe bułeczki urozmaicone pestkami słonecznika oraz dyni. Pycha! Reklama Dieta i pieczywo - to się nie wyklucza! Wręcz przeciwnie... Z początkiem roku wiele osób wyznacza sobie różnego rodzaju cele i postanowienia. Jednym z nich jest przejście na dietę odchudzającą lub wprowadzenie do swojego menu zasad zdrowego odżywiania. Podczas redukcji masy ciała często zaczynamy od wykluczenia pieczywa – wynika to z przekonania, że jest ono tuczące i nie przynosi naszemu organizmowi większych korzyści. Dowiedz się, dlaczego to błąd. Mity na temat chleba. Jak wybrać dobre pieczywo? Jak wybrać dobre pieczywo? Jak zrobić kanapkę z pastą z fasoli? Reklama Czym zastąpić chleb w diecie? Pomysły na zdrowe (inne) śniadanie Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania. Czy to jednak zdrowy wybór? Czy należy z niego zrezygnować zupełnie? Nie rezygnuj z pieczywa w diecie. Za dużo stracisz (nie tylko na wadze) Wiele osób rezygnuje z pieczywa w swojej diecie sądząc, że to ono jest powodem przybierania na wadze. Jednak w zbilansowanej i zdrowej diecie nie może zabraknąć tego ważnego składnika. Jedzenie z IKEI wycofane przez GIS. Które produkty mogą szkodzić zdrowiu? Jedzenie z IKEI. IKEA wycofuje dwie partie pieczywa chrupkiego Multigrain 250 g ze względu na wykrycie tlenku etylenu w sezamie będącym składnikiem tego produktu – wynika z ostrzeżenia publicznego Głównego Inspektoratu Sanitarnego, zamieszonego w poniedziałek na jego stronie internetowej. Niemiecki piekarz posypuje pieczywo… złotem. Podobno ma ono zdrowotne właściwości To dopiero ekskluzywne pieczywo! Właściciel piekarni w Budenheim w Niemczech wpadł na pomysł posypywania swoich wypieków złotem. Jego zdaniem są wtedy nie tylko luksusowe, ale i… zdrowe. Przez koronawirusa boisz się kupować pieczywo? GIS radzi Nie ma doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową, ale jeśli obawiamy się kupionego luzem pieczywa, włóżmy je do nagrzanego piekarnika na dwie minuty – radzi GIS. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej