• Chleb
    Chleb to źródło błonnika, węglowodanów, witamin, soli mineralnych i warto go jeść. Ten najzdrowszy to razowy na zakwasie. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy może taki chleb spożywać. Warto więc, by na świątecznym stole znalazły się różne gatunki pieczywa - tłumaczy profesor Alicja Ceglińska z Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
  • Dziecko je posiłek
    Węglowodany, białko, żelazo, wapń, a także witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe – takich składników odżywczych powinno dostarczać pierwsze i drugie śniadanie spożywane przez dzieci. Dzięki temu będą miały one więcej energii, a także lepiej skupią się na lekcjach.
  • Kobieta wąchająca chleb
    Ze statystyk wynika, że w perspektywie ostatnich dwóch dekad spożycie chleba w Polsce spadło o połowę. Tymczasem zarówno piekarze, jak i specjaliści od żywienia przekonują, że pieczywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe.
  • Pieczywo
    Ze statystyk wynika, że w perspektywie ostatnich dwóch dekad spożycie chleba w Polsce spadło o połowę. Tymczasem zarówno piekarze, jak i specjaliści od żywienia przekonują, że pieczywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe.
  • Chleb
    Naukowcy są przekonani, że chleb to podstawa prawidłowej diety. Tymczasem spożycie chleba spada.
  • Dieta, która chroni przed rakiem piersi
    Choć brzmi to dość nieprawdopodobnie, naukowcy dowiedli w dużym badaniu z udziałem blisko 11 tysięcy osób, że spożywanie pieczywa może podnosić ryzyko rozwoju nowotworu aż o 60 procent.
  • Pieczywo
    Dlaczego półkilogramowy bochenek chleba w supermarkecie może kosztować 2 zł, podczas gdy w dobrej piekarni za podobny trzeba zapłacić co najmniej 5-6 złotych? Czy pieczywo może być w ogóle zdrowe? Na nasze pytania odpowiedział Vincent Gauthier, właściciel piekarni i kawiarni.
  • Chleb wypiekany tradycyjnymi metodami jest bardzo zdrowy
    To mit, że chleb i bułeczki są niezdrowe. Może być wręcz przeciwnie. Na pytania dotyczące pieczywa odpowiada Vincent Gauthier, właściciel piekarni i kawiarni.
  • Jest niesmaczne i drogie, w dodatku wyszło z mody. Sprzedaż pieczywa spadła o 1/3 w ciągu ostatnich 12 lat.
  • Koszyk z owocami - zdjęcie ilustracyjne
    Ceny żywności w okresie świątecznym będą wyższe o kilka procent, ale mniej niż 10 proc. w porównaniu do ubiegłego roku - ocenił Stanisław Kalemba, minister rolnictwa. Dodał, że tańsze niż przed rokiem będą owoce i produkty mleczarskie, a zdrożeje pieczywo.