• Pieczywo
    Choć pieczywo jest już bardzo drogie piekarze szykują kolejne podwyżki. Brak zbóż na rynku oraz zbliżające się Euro 2012 mogą wpłynąć na ceny bułek i chleba.
  • Chleb
    W ubiegłym roku statystyczny Polak zjadł 53,8 kg pieczywa - wynika z obliczeń DGP opierających się na informacjach GUS. To 4 proc. mniej niż w roku 2010 i o ponad 43 kg mniej niż w 1993.
  • Piekarze rezygnują z chleba. Teraz czas na pączki i eklery
    Doskonale znana w Warszawie firma W. Czubak kończy wypiekanie pieczywa. Chce postawić w 100 proc. na wyroby cukiernicze. Podczas gdy jeszcze trzy lata temu co drugim sprzedanym produktem piekarni był chleb, obecnie ten rodzaj wypieków kupuje mniej niż co trzeci klient.
  • Jemy coraz mniej pieczywa, także tego zdrowego - pełnoziarnistego
    Polacy jedzą coraz mniej chleba. Nie tylko dlatego, że jego ceny odstraszają. Także dlatego, że odstrasza jego smak. Nie można jednak zapomnieć o mało popularnej, a najzdrowszej odmianie pieczywa. Wkrótce przypomni nam o niej specjalna akcja promocyjna.
  • Chleb walczy o przetrwanie
    W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć - informuje "Rzeczpospolita" na podstawie najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
  • Dlaczego nie upiec chleba w domu?
    Powszechnie panuje przekonanie, że pieczywa nie da się przygotować w domowym piekarniku. Okazuje się, że każdy może przygotować własny, zdrowy chleb
  • Zadziwiająca dieta: jedz tylko to, co zjesz widelcem
    Dukana, białkowa, kapuściana… znamy całą rozmaitość diet. Ta jest jednak inna niż wszystkie i trzeba przyznać, że pachnie absurdem. Nowy reżim zaleca, żeby jeść tylko to, co można skonsumować przy udziale widelca. Sprawa jest bardziej skomplikowana, niż się wydaje…
  • Nie wszystkie produkty zbozowe zapewnią dziecku tyle samo energii
    Kasza, ryż, przeróżne wypieki, no i oczywiście – pieczywo. Produkty zbożowe to podstawa naszej diety. Nie wszystkie są równie zdrowe dla rozwijającego się organizmu przedszkolaka. Po które sięgać? Oto, co zaleca doradca żywieniowy.
  • Rewolucja na talerzu. Polacy odwracają się od chleba
    Pieczywo przegrywa konkurencję z chipsami, chrupkami, frytkami, tudzież batonikami. Jego spożycie będzie nadal spadać, tak jak w poprzednich kilkunastu latach.
  • Węglowodany węglowodanom nierówne
    Szklanka soku, kromka chleba, papryka, banan i słodkie ciastko na deser. Co łączy te tak różne potrawy? Wszystkie są źródłem węglowodanów –związków, które są naszym głównym źródłem energii. Ale węglowodany węglowodanom nierówne. Jedne zapewnią szybki zastrzyk energii, drugie – długotrwałe uczucie sytości. Na niektóre z nich trzeba bardzo uważać w odchudzaniu… Oto przewodnik po węglowodanach.