ryba Zamówiła langustę za 200 euro. To, co zrobiła później, zdumiało wszystkich Turystka ze Szwajcarii, przebywająca na wakacjach na Sardynii zamówiła w luksusowej restauracji langustę za 200 euro po to, by uwolnić ją z akwarium i wypuścić do morza. Skorupiak zamiast do wrzątku trafił do torebki i zaraz do morza. Wszystko odbyło się na oczach zdumionych klientów lokalu. Zdumiewające odkrycie w Kambodży. Złowiono największą rybę słodkowodną w historii Rybacy w Kambodży złowili w Mekongu ok. 300-kilogramową płaszczkę, która według naukowców jest największą rybą słodkowodną udokumentowaną w historii – podała we wtorek agencja AFP. Ze zdjęć opublikowanych przez media wynika, że na brzeg wciągało ją około 12 ludzi. Koniec taniego karpia. Ekspert: Niech Kowalski nie liczy, że kupi rybę w Wigilię "W tym roku ceny karpi są wysokie, a podaż mniejsza niż w ostatnich latach" - poinformował prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniew Szczepański. Obecnie żywe karpie są sprzedawane w hurcie przez gospodarstwa rybackie w cenie 12-13 zł za kg. Reklama Dwie porcje tłustych ryb tygodniowo mogą zapobiec chorobom serca Najnowsze badania pokazują, że tłuste ryby mogą zapobiec chorobom serca. Nawet dwie porcje w tygodniu zrobią różnicę. Co zamiast karpia na wigilijny stół? Dietetyczka podpowiada Dietetyczka podpowiedziała, jakie ryby kupić i jak je przyrządzić. Reklama Jak uporać się z ością w gardle? Porady lekarza, o których warto pamiętać Za chwilę Boże Narodzenie. W pierwszy dzień świąt na SOR w pierwszej kolejności trafią pacjenci z … ością w gardle. Co robić, a czego nie robić, kiedy spotka nas ta niemiła przygoda, podpowiada dr Piotr Trojanowski, laryngolog ze szpitala Żagiel Med w Lublinie. Karp wzmacnia stawy. Ma dużo kolagenu, a jest lekkostrawny Wśród ryb karp przoduje, jeśli chodzi o zawartość kolagenu. Karp jest też lekkostrawny - inne produkty zwierzęce o dużej zawartości kolagenu zwykle są ciężkostrawne – mówi technolog żywności dr hab. inż. Joanna Tkaczewska. Na dodatek tłuszcze zawarte w tej rybie wpływają pozytywnie na odchudzanie. Tak oszukują smażalnie ryb. Co jeść nad polskim morzem? Smażony, świeży dorsz prosto z Bałtyku to nie lada przysmak. Okazuje się jednak, że często nie jest ani świeży, ani nawet nie jest dorszem. Reporterzy TVP ustalili, że niektórzy sprzedawcy jako tę rybę sprzedają mintaja. Powszechnym zjawiskiem jest też choćby serwowanie ryb o wadze niezgadzającej się z tą z paragonu... Rekordowa cena za tuńczyka. Blisko 2 mln dolarów Ważący 276 kilogramów tuńczyk błękitnopłetwy uzyskał w niedzielę na noworocznej aukcji na tokijskim rynku Toyosu cenę 193,2 mln jenów (1,8 mln dol.) - podała agencja Kyodo. Nabywcą rekordowego okazu jest Kiyoshi Kimura, właściciel japońskiej sieci restauracji Sushizanmai. Gróbarczyk: Karp królewski, stał się ostatnio obiektem niezasadnych ataków "celebryckich" Polski karp jest rybą ekologiczną i trzeba promować wśród Polaków jego spożywanie – mówił minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk, który uczestniczył w poniedziałek w odławianiu karpia w gospodarstwie rybackim w Opolu Lubelskim. Reklama Łosoś norweski i bałtycki. Który jest zdrowszy? W Morzu Bałtyckim znajdziemy wiele rodzajów ryb, jak śledzie czy dorsze, ale na szczególną uwagę zasługuje łosoś. Jak odróżnić mięso łososia norweskiego od bałtyckiego? A jak wyglądają połowy tych zwierząt? Pijawki, splewki karpiowe i widłonogi. Pasożyty, które przynosisz do domu z rybami Trudno sobie wyobrazić wigilijny stół bez potraw z ryb – karpia, śledzi, a coraz częściej także bardziej egzotycznych ryb i owoców morza. Ale nie wszyscy wiedzą, że wraz z rybami trafiać do naszych domów mogą także ściśle z nimi związane drobne bezkręgowce, najczęściej ich pasożyty – wyjaśnia biolog doktor Radomir Jaskuła z Uniwersytetu Łódzkiego. Kontrowersyjne porady Magdy Gessler: Karpia trzeba głodzić przez tydzień. Wtedy jest naprawdę czysty i zdrowy Magda Gessler tuż przed świętami udziela porad, które obrońców praw zwierząt przyprawią o palpitacje serca. Popularna restauratorka sugeruje bowiem, że wigilijnego karpia, przed zabiciem i podaniem na stół, powinno się głodzić przez tydzień. Żywy karp przed świętami? Trudna sprawa "W tym roku trudniej będzie o żywego karpia, sieci handlowe wycofują się ze sprzedaży" - powiedział prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniew Szczepański. Mała rybka, która pomaga poznać ludzkie choroby Niepozorna rybka – danio pręgowany – z powodzeniem może zastępować w eksperymentach myszy czy szczury. Aktualnie pomaga między innymi poznać genetyczne podłoża skoliozy czy mechanizmy uzależnienia od narkotyków – wyjaśniali eksperci podczas wtorkowej konferencji prasowej w Warszawie. Święta w wersji fit, czyli jak odchudzić wigilijną rybę? Wigilia i święta Bożego Narodzenia to czas spędzony w gronie najbliższych. Jednak zwykle kończy się to na ucztowaniu przy suto zastawionym stole, który jest efektem wcześniejszego szaleństwa zakupowego i wielogodzinnego gotowania. A może tym razem zrezygnować z tych niezdrowych przyzwyczajeń i zapoznać się z ofertą cateringów dietetycznych. Co ciekawe, wiele firm świadczących takie właśnie usługi, poleca specjalne, świąteczne menu. "Ówczesna ekipa rządząca skupiła się w kontekście katastrofy smoleńskiej na działaniach PR" Ówczesna ekipa rządząca skupiła się w kontekście katastrofy smoleńskiej przede wszystkim na działaniach PR, żeby społeczeństwo uznało, że państwo zdało egzamin. Świadectwo admirałowej Karwety powinno być rodzajem wstrząsu - powiedział w rozmowie z PAP, prof. Mieczysław Ryba. Maryla Rodowicz w bikini. Ale z kiedy jest to ZDJĘCIE? Roześmiana, zrelaksowana, kobieca - tak Maryla Rodowicz prezentuje się na zdjęciu zamieszczonym przez nią na profilu na Facebooku. Z komentarzy pod wpisem dowiadujemy się, że nie jest to relacja z trwających wakacji, a wspomnienie. Karp w trzech odsłonach. Jak wybrać najlepszą rybę? Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie? [WIDEO] Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie? Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do pracy mózgu i serca, a także wiele witamin i minerałów. Osoby, które jedzą dużo ryb i owoców morza, rzadziej zapadają na choroby krążenia, miażdżycę, alergie oraz nowotwory. W ciągu tygodnia w naszym menu ryby powinny pojawić się 2-3 razy. następna Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie Przejdź do strony głównej