smak smak Kokumi. Co to jest? I jak smakuje? 26 października 2023, 13:22 Słodki, kwaśny, słony, gorzki to nie jedyne odkryte przez naukowców smaki. Istnieje także smak umami, a niedawno do tych pięciu podstawowych dołączył szósty smak – kokumi. Wirusowe infekcje nosa mogą przyspieszać chorobę Alzheimera 21 grudnia 2022, 10:28 Niektóre wnikające przez nos wirusy mogą zaburzać przesyłanie sygnałów węchowych do mózgu. Pozbawione bodźców ośrodki szybciej wtedy obumierają, a dodatkowo niektóre zarazki mogą nawet uszkadzać mózg. Utrata powonienia i smaku częstsza u kobiet chorych na Covid-19 niż u mężczyzn 19 września 2020, 14:39 Całkowita utrata powonienia i smaku lub zmiany w tych zmysłach, wywołana zachorowaniem na Covid-19, jest częstsza u kobiet niż u mężczyzn zakażonych koronawirusem - wynika z badania przeprowadzonego w pięciu hiszpańskich szpitalach. Duży procent chorych na COVID-19 ma zaburzenia węchu i smaku 31 maja 2020, 12:43 Duży procent chorych na COVID-19 przejawia zaburzenia węchu i smaku, najczęściej na pewien czas — powiedział PAP prof. Rafał Butowt z CM UMK, który bada związane z tym mechanizmy. Jak dodał, koronawirus może podstępnie uszkadzać neurony, dlatego testowanie zaburzeń węchu i smaku mogłoby pomóc w izolowaniu osób zakażonych. 60 proc. włoskich pacjentów z Covid-19 straciło węch. A ilu smak? [BADANIA] 21 września 2021, 16:34 Ponad 60 proc. pacjentów z Covid-19 straciło całkowicie węch, a u 88 proc. stwierdzono zmiany zmysłu smaku - to ustalenia międzynarodowej grupy ekspertów, którą kierował profesor Cosimo de Filippis z uniwersytetu w Padwie na północy Włoch. Reklama Nietypowe objawy u zakażonych koronawirusem. Miał je 17-latek z Ostrowa 24 marca 2020, 12:48 Zakażony koronawirusem 17-latek miał nietypowe objawy – zaburzenia zmysłów smaku i węchu – poinformował podczas wtorkowej telekonferencji dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ostrowie Wielkopolskim Andrzej Biliński. Najnowsze badania: 30 proc. zakażonych koronawirusem skarży się na utratę węchu lub smaku 21 września 2021, 14:05 Utrata lub pogorszenie węchu i smaku to ważne symptomy Covid-19, występujące u 30 proc. lub więcej zakażonych koronawirusem - informuje w poniedziałek "New York Times". Lekarze zalecają testowanie i izolację takich osób, nawet jeśli nie mają innych objawów. Umami. Tajemnica „piątego smaku” 27 listopada 2019, 20:22 Minęły prawie dwa miliony lat od kiedy nasi przodkowie zaczęli gotować. Wydawać by się mogło, że największe kulinarne rewolucje i odkrycia mamy już za sobą – od pierwszych podpłomyków po kuchnię molekularną. Czy jest wobec tego możliwe, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy z istnienia piątego smaku? Słodko, słono, pikantnie... Zachcianki żywieniowe dają znać, czego brakuje organizmowi. Sprawdź to! 28 listopada 2019, 04:25 Czasami sami dziwimy się swoim nietypowym zachciankom żywieniowym. Każdy z nas może odczuwać nagłą ochotę na przekąskę, o której nawet nie myślał od dłuższego czasu. Zazwyczaj w takich sytuacjach dostarczamy organizmowi wszystko, o co prosi. My jednak zachęcamy, aby baczniej przyjrzeć się tym kaprysom. Będziesz zaskoczona, czego tak naprawdę potrzebujesz. Masz słabość do słodyczy? Zobacz, jak geny wpływają na twój smak 27 listopada 2019, 14:30 Wiele osób marzy o tym, żeby schudnąć, ale słabość do słodyczy często wygrywa. Hiszpańscy naukowcy odkryli zależność między genami a naszymi ulubionymi potrawami. Na czym ta zależność polega? Reklama Herbata dobrze przyprawiona. Co podkreśla jej smak? 27 listopada 2019, 15:11 Koc, herbata, książka albo film. Ten zestaw to dla wielu z nas jesienny niezbędnik. Gdy za oknem szaro i zimno, rozgrzać może nas ulubiony napój z dodatkiem pysznych, pachnących przypraw. Czym wzbogacić jego smak? Dlaczego warto jeść owoce morza? Mają dużo wartości odżywczych 26 listopada 2019, 23:33 Coraz częściej lądują na naszych stołach. Mowa oczywiście o owocach morza, które mimo oryginalnego smaku, mają też dużo wartości odżywczych. Dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety? Anchois, szpinak, ser kozi... posmakują ci dopiero w odpowiednim wieku 28 listopada 2019, 02:12 Dlaczego dzieci nie lubią szpinaku, sera pleśniowego i anchois? Bo do tego nie dorośli – przekonują naukowcy i zdradzają, w jakim wieku zaczynają nam smakować oryginalne i specyficzne produkty. Wiecznie głodny? Potrzebujesz UMAMI 27 listopada 2019, 20:23 Jest jednym z pięciu podstawowych smaków, jakie odczuwamy. Dominuje w kuchni azjatyckiej. U nas określany jest jako „rosołowy” i wzbogaca głównie dania mięsne. Jak wynika z najnowszych badań, pomaga zapanować nad apetytem. Miłość do słodyczy - wrodzona czy nabyta? 27 listopada 2019, 08:08 Ochota na słodycz jest zapisana w genach człowieka. Przez całe wieki łaknienie słodkiego smaku gwarantowało człowiekowi przeżycie. Dlaczego teraz ten sam instynkt obraca się przeciwko zdrowiu? Słodycz vs pikanteria: jakie smaki podniecają kobiety, a jakie mężczyzn? 27 listopada 2019, 05:57 Kobiety i mężczyźni tak samo odczuwają smaki, jednak mają inne preferencje smakowe. Panie wolą potrawy łagodne i słodkie, a mężczyźni ostre i pikantne. U wielu osób z wiekiem zmieniają się jednak upodobania kulinarne, ponieważ ludzie coraz więcej podróżują, próbują nowych potraw i eksperymentują w kuchni. Smak potrawy zależy od... sztućców i naczyń. Nowe odkrycie 27 listopada 2019, 13:55 Nie ma to jak posiłek zjedzony na odświętnej zastawie i do tego srebrnymi sztućcami. Powód? Wielkość, kształt i kolor sztućców ma wpływ na odbieranie smaku potraw - wynika z najnowszych badań. Rzuć palenie! Wreszcie poczujesz prawdziwy smak 26 listopada 2019, 23:44 Zaczyna się sezon silnie aromatycznych, przepysznych owoców. Jeśli chcesz rozkoszować się ich prawdziwym smakiem, rzuć palenie. Naprawdę warto! Zobaczysz (!) smak, zanim go poczujesz. Nowe odkrycie 26 listopada 2019, 23:29 Podczas jedzenia posiłku równe znaczenie, co zmysł smaku i węchu ma także wzrok - twierdzą amerykańscy naukowcy. Z najnowszych badań wynika, że jeszcze zanim spróbujemy potrawy i poczujemy smak, możemy go "zobaczyć". Sushi z imbirem, stek z winem. Dlaczego lubimy tak łączyć smaki? 27 listopada 2019, 19:55 Istnieje ogólna zgoda, co do tego, że jeśli stek - to najlepiej popijać go dobrym winem. Powód? Zdaniem naukowców cierpkość wina i tłusty posmak mięsa leżą dokładnie na przeciwnych krańcach zmysłowego spektrum. Dlatego tak dobrze się uzupełniają. 1 2 Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie