smak Utrata powonienia i smaku częstsza u kobiet chorych na Covid-19 niż u mężczyzn Całkowita utrata powonienia i smaku lub zmiany w tych zmysłach, wywołana zachorowaniem na Covid-19, jest częstsza u kobiet niż u mężczyzn zakażonych koronawirusem - wynika z badania przeprowadzonego w pięciu hiszpańskich szpitalach. Duży procent chorych na COVID-19 ma zaburzenia węchu i smaku Duży procent chorych na COVID-19 przejawia zaburzenia węchu i smaku, najczęściej na pewien czas — powiedział PAP prof. Rafał Butowt z CM UMK, który bada związane z tym mechanizmy. Jak dodał, koronawirus może podstępnie uszkadzać neurony, dlatego testowanie zaburzeń węchu i smaku mogłoby pomóc w izolowaniu osób zakażonych. 60 proc. włoskich pacjentów z Covid-19 straciło węch. A ilu smak? [BADANIA] Ponad 60 proc. pacjentów z Covid-19 straciło całkowicie węch, a u 88 proc. stwierdzono zmiany zmysłu smaku - to ustalenia międzynarodowej grupy ekspertów, którą kierował profesor Cosimo de Filippis z uniwersytetu w Padwie na północy Włoch. Reklama Nietypowe objawy u zakażonych koronawirusem. Miał je 17-latek z Ostrowa Zakażony koronawirusem 17-latek miał nietypowe objawy – zaburzenia zmysłów smaku i węchu – poinformował podczas wtorkowej telekonferencji dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ostrowie Wielkopolskim Andrzej Biliński. Najnowsze badania: 30 proc. zakażonych koronawirusem skarży się na utratę węchu lub smaku Utrata lub pogorszenie węchu i smaku to ważne symptomy Covid-19, występujące u 30 proc. lub więcej zakażonych koronawirusem - informuje w poniedziałek "New York Times". Lekarze zalecają testowanie i izolację takich osób, nawet jeśli nie mają innych objawów. Reklama Umami. Tajemnica „piątego smaku” Minęły prawie dwa miliony lat od kiedy nasi przodkowie zaczęli gotować. Wydawać by się mogło, że największe kulinarne rewolucje i odkrycia mamy już za sobą – od pierwszych podpłomyków po kuchnię molekularną. Czy jest wobec tego możliwe, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy z istnienia piątego smaku? Słodko, słono, pikantnie... Zachcianki żywieniowe dają znać, czego brakuje organizmowi. Sprawdź to! Czasami sami dziwimy się swoim nietypowym zachciankom żywieniowym. Każdy z nas może odczuwać nagłą ochotę na przekąskę, o której nawet nie myślał od dłuższego czasu. Zazwyczaj w takich sytuacjach dostarczamy organizmowi wszystko, o co prosi. My jednak zachęcamy, aby baczniej przyjrzeć się tym kaprysom. Będziesz zaskoczona, czego tak naprawdę potrzebujesz. Masz słabość do słodyczy? Zobacz, jak geny wpływają na twój smak Wiele osób marzy o tym, żeby schudnąć, ale słabość do słodyczy często wygrywa. Hiszpańscy naukowcy odkryli zależność między genami a naszymi ulubionymi potrawami. Na czym ta zależność polega? Herbata dobrze przyprawiona. Co podkreśla jej smak? Koc, herbata, książka albo film. Ten zestaw to dla wielu z nas jesienny niezbędnik. Gdy za oknem szaro i zimno, rozgrzać może nas ulubiony napój z dodatkiem pysznych, pachnących przypraw. Czym wzbogacić jego smak? Dlaczego warto jeść owoce morza? Mają dużo wartości odżywczych Coraz częściej lądują na naszych stołach. Mowa oczywiście o owocach morza, które mimo oryginalnego smaku, mają też dużo wartości odżywczych. Dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety? Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Zapisz się na newsletter Obserwuj na Facebooku Przejdź do strony głównej