• Kanapka z wędliną
    Ile mięsa tygodniowo powinno jeść dziecko?
  • Stół wielkanocny
    Eksperci nie mają dobrych wieści przed świętami. Według ich wyliczeń, średnio rodzina wyda więcej niż rok temu. Oto, co najbardziej podrożało w wielkanocnym koszyku.
  • kiełbasa
    Chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi? Unikaj wysoko przetworzonych dań mięsnych. Kiełbasy, szynki, boczki i pasztety powinny wypaść z naszej diety lub gościć w niej bardzo rzadko – uważa badaczka ze Stanów Zjednoczonych.
  • Pisanki w wielkanocnym koszyczku - obecność obowiązkowa
    Przygotowywanie wielkanocnego koszyczka to w wielu domach rodzinne święto. Wszystkim święconka kojarzy się z kolorowymi jajkami. Ale przecież na pisankach się nie kończy... Oto krótki przewodnik po tym, co powinno się zaleźć w wielkanocnym koszyku - poza pisankami i barankiem - wraz z wyjaśnieniem symboliki każdego z pokarmów.
  • Wędlina
    - Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała, oświadczenie, w którym stwierdza, że konserwanty dodawane do szynek, które kupujemy w sklepach, są rakotwórcze - powiedziała w Katarzyna Bosacka.
  • Wędliny
    Nadeszło lato, a wraz z nim czas wysokich temperatur, które sprzyjają niestety rozwojowi bakterii i szybkiemu psuciu się żywności. Zepsute produkty mogą być przyczyną wielu chorób, warto więc zadbać o odpowiednie warunki przechowywania zakupów spożywczych. Co zrobić, by nasza wędlina jak najdłużej nadawała się do spożycia?
  • Szynka
    Statystyczny Polak zjada średnio nieco ponad dwa kilogramy wyrobów mięsnych miesięcznie – wynika z danych GUS. Jednak nie zawsze są to produkty dobrej jakości. Wskazują na to badania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
  • Para oglądająca wędliny
    Już na sam widok soczystych szynek, delikatnych parówek i podwędzanych kiełbas wielu smakoszom cieknie ślinka. Jednak apetyczny wygląd to nie wszystko, gdyż często za smakowitą fasadą kryją się wątpliwej jakości składniki. Jak zatem rozpoznać prawdziwie wartościową wędlinę, która dostarczy nam cennych składników odżywczych i zaoferuje bogactwo naturalnych aromatów?
  • Szynka
    Japończycy przestraszyli się nowotworów przewodu pokarmowego i… jedzą mniej szynki. Donosi o tym dziennik „The Japan Times” .
  • Wędzona kiełbasa
    Połowa tradycyjnie wędzonych produktów mięsnych nie spełnia nowych unijnych norm, które wejdą od września. Normy dotyczą dopuszczalnych substancji rakotwórczych i smolistych, które trzeba ograniczać.