wędlina GIS ostrzega przed bakteriami w partii wędzonego boczku Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował w piątek, 28 października, o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii wędzonego boczku. Partia "Boczku wędzonego" wycofana ze sprzedaży. Wykryto bakterię Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował we wtorek o wycofaniu partii produktu "Boczek wędzony” Kraina Wędlin. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes. Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci? Ile mięsa tygodniowo powinno jeść dziecko? Reklama Wielkanoc będzie droższa niż rok temu. W górę poszły jaja, wędliny i warzywa Eksperci nie mają dobrych wieści przed świętami. Według ich wyliczeń, średnio rodzina wyda więcej niż rok temu. Oto, co najbardziej podrożało w wielkanocnym koszyku. Rak żywi się przetworzonym mięsem Chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi? Unikaj wysoko przetworzonych dań mięsnych. Kiełbasy, szynki, boczki i pasztety powinny wypaść z naszej diety lub gościć w niej bardzo rzadko – uważa badaczka ze Stanów Zjednoczonych. Reklama Co na święconkę? Wielkanocny koszyczek i jego obowiązkowa zawartość Przygotowywanie wielkanocnego koszyczka to w wielu domach rodzinne święto. Wszystkim święconka kojarzy się z kolorowymi jajkami. Ale przecież na pisankach się nie kończy... Oto krótki przewodnik po tym, co powinno się zaleźć w wielkanocnym koszyku - poza pisankami i barankiem - wraz z wyjaśnieniem symboliki każdego z pokarmów. Na co zwracać uwagę, kupując wędliny? - Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała, oświadczenie, w którym stwierdza, że konserwanty dodawane do szynek, które kupujemy w sklepach, są rakotwórcze - powiedziała w Katarzyna Bosacka. Zatrzymaj świeżość! Jak prawidłowo przechowywać wędliny Nadeszło lato, a wraz z nim czas wysokich temperatur, które sprzyjają niestety rozwojowi bakterii i szybkiemu psuciu się żywności. Zepsute produkty mogą być przyczyną wielu chorób, warto więc zadbać o odpowiednie warunki przechowywania zakupów spożywczych. Co zrobić, by nasza wędlina jak najdłużej nadawała się do spożycia? Szynka babuni z wody i odpadów. Tak producenci fałszują jedzenie Statystyczny Polak zjada średnio nieco ponad dwa kilogramy wyrobów mięsnych miesięcznie – wynika z danych GUS. Jednak nie zawsze są to produkty dobrej jakości. Wskazują na to badania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kupujesz wędlinę? Te porady pomogą Ci wybrać najlepszą Już na sam widok soczystych szynek, delikatnych parówek i podwędzanych kiełbas wielu smakoszom cieknie ślinka. Jednak apetyczny wygląd to nie wszystko, gdyż często za smakowitą fasadą kryją się wątpliwej jakości składniki. Jak zatem rozpoznać prawdziwie wartościową wędlinę, która dostarczy nam cennych składników odżywczych i zaoferuje bogactwo naturalnych aromatów? Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej