żywienie Chcesz zmienić dietę? Noworoczne postanowienia zrealizuj… jeszcze w grudniu Nowy Rok sprzyja składaniu różnorakich postanowień. Wśród nich, jedno z najczęściej powtarzających się dotyczy rozpoczęcia diety. Jednak zdaniem specjalistów z Centrum Dietetyki Stosowanej nie warto czekać z przystąpieniem do jego realizacji aż do stycznia. Dodatkowo właśnie teraz powinien pomyśleć o tym każdy, kto chciałby pozytywnie odmienić swój wygląd z myślą Balu Sylwestrowym. Warsztaty kulinarne i książka z przepisami dla chorych onkologicznie Żurek na maślance i budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami – to pierwsze dania, które przyrządził w środę szef kuchni podczas warsztatów kulinarnych dla pacjentów chorych onkologicznie w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym (UCK) im. prof. K.Gibińskiego w Katowicach. Repolonizacja sejmowej stołówki. Nowa firma będzie żywić posłów i senatorów Już niedługo nowa firma będzie zajmowała się gastronomią w Sejmie. Francuską sieciówkę zastąpi polska firma. Reklama Policzy kalorie, podpowie jadłospis - aplikacja pomoże w zdrowszym odżywianiu Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opracowali specjalną aplikację mobilną, która odpowie m.in. na pytania, czy posiłek, który zjedliśmy, był odpowiednio zbilansowany i czy w codziennej diecie nie spożywamy zbyt wiele soli, cukru bądź tłuszczu. Jak zapewniają twórcy Asystenta Zdrowego Żywienia, narzędzie to ułatwi zdrowsze odżywianie. Ponad 800 maluchów skorzystało z Banku Mleka Kobiecego Przeszło 800 wcześniaków i chorych noworodków skorzystało Banku Mleka Kobiecego, który od trzech lat funkcjonuje w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Toruniu. Pokarm pochodził od ponad stu wolontariuszek, dysponujących ich nadwyżkami własnego mleka. Reklama Lubisz jeść późną kolację? Ryzykujesz zawałem serca Posiłek tuż przed snem nie tylko może powodować otyłość, ale i zwiększa ryzyko zawału serca – przestrzegają eksperci. Kiedy lepiej zrezygnować z kolacji? Owocowa skórka to "ochroniarz" niedoskonały Skórka dla owoców i warzyw jest naturalnym ochroniarzem przed szkodnikami i toksynami. Jednak czasem bywa zawodna, wpuszczając do miąższu np. pestycydy. Polski badacz sprawdzi skórki 20 gatunków, aby ustalić, które zatrzymują szkodliwe substancje, a które przepuszczają je do środka. Nie jest dobrze! Przybywa dzieci z otyłością W Polsce rośnie liczba otyłych dzieci. „Otyłość to trudna w leczeniu choroba wielonarządowa, która u dzieci powoduje zaburzenia postawy oraz występowanie powikłań w późniejszym wieku” - alarmuje prof. Anna Noczyńska z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Jest zdrowe czy szkodzi? MLEKO - mity kontra rzetelne rekomendacje Kwestia spożywania mleka od lat budzi sporo kontrowersji. Z jednej strony słyszymy hasło „Pij mleko! Będziesz wielki!”, z drugiej natomiast głosy wskazujące na fakt, że mleko krowie w ogóle nie powinno być obecne w diecie człowieka. Skąd te sprzeczne informacje? Co na ten temat mówi fachowa literatura i wiodące ośrodki naukowe? Dlaczego warto wybierać ekologiczną żywność? Wszyscy wiemy, że ekologiczna żywność jest lepsza od konwencjonalnej. Produkty z certyfikatem bio oraz eko są w 100 procentach naturalne i bogatsze w składniki odżywcze. Nie zawierają też GMO. Dlaczego jeszcze warto zainwestować w jedzenie pochodzące z rolnictwa ekologicznego? Reklama poprzednia następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej