Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy (ale nie tylko), warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko wyjątkowy smak, ale zdrowotne właściwości. O tym, czym warto wzbogacać świąteczne potrawy, aby wyszły nam na zdrowie, radzi farmaceutka.
Popularna i dobrze znana w kuchni przyprawa, goździki, ma właściwości, o których nie każdy wie. Żucie lub ssanie goździków to sprawdzony w medycynie ludowej sposób na walkę z infekcją, bólem zęba czy nieświeżym oddechem. Można tę starą ludową mądrość wykorzystać także współcześnie.
Kurkuma, cynamon i pieprz cayenne – to przyprawy, które niewątpliwie znalazłyby się w eliksirze młodości. O ile oczywiście zostałby on kiedykolwiek przygotowany. Mimo to warto pamiętać o cennych właściwościach tych substancji.
Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafran indyjski
lub ostrzyż długi. Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją
zawartą w kurkumie jest kurkumina...
Nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez aromatycznych ziół i przypraw, które nadają potrawom wyjątkowego charakteru. I choć wiele z nas używa kilku sprawdzonych produktów np. pieprzu, soli czy majeranku, to czasem warto przełamać kulinarną rutynę i sięgnąć po mniej znane przyprawy.
Jak często się zastanawiamy, jakie przyprawy będą najodpowiedniejszym uzupełnieniem mięsa, ryb, czy jajek? A jak doprawić warzywa? Oto pachnące duety, podpowiadamy co z czym połączyć, aby smak potrawy zapamiętać na długo.
Zioła oprócz niezwykłych aromatów oraz smaków doskonale wpływają na nasze zdrowie. Szczypiorek poprawia apetyt oraz ułatwia trawienie i działa przeczyszczająco. Tymianek dzięki zawartości selenu pomaga regulować pracę tarczycy, a bazylia pomaga w oczyszczaniu nerek oraz wspomaga pracę mięśnia sercowego. Jakie właściwości skrywają jeszcze w sobie zioła?
Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, prof. Mirosław Jarosz powiedział, że w 2013 r. przeciętne spożycie soli w naszym kraju zmniejszyło się do 10,3 g. To o prawie 5 gramów mniej niż w 1998 r., gdy konsumpcja soli sięgała 15,1 g.