zdrowa dieta Rozgrzeją i poprawią krążenie krwi. Najlepsze napary i napoje na jesień Jesień powitała nas ciepłym słońcem i ładną pogodą. Zanim za oknem zrobi się zimno i szaro, przygotuj się na słotę. Podpowiemy, jakie napary i napoje warto przygotować, aby w nadchodzące deszczowe dni wzmocnić organizm, zapobiec infekcjom i rozgrzać się pod kocem. TYCH składników odżywczych potrzebuje ciało, gdy mniej i bardziej intensywnie się ćwiczy Odżywianie ma istotny wpływ na osiągnięcie wyników sportowych. Trening powoduje zużycie energii, którą powinniśmy dostarczyć do organizmu. Właściwa dieta pomaga zwiększyć zasoby energetyczne, zapewnia wystarczającą ilość witamin i związków mineralnych oraz wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Podróżować i nie zwariować, czyli jak zadbać o zdrową dietę, będąc w wakacyjnym ruchu Sezon letnich podróży rozpoczął się na dobre. Bez względu na to, czy naszym kierunkiem są dalekie, egzotyczne destynacje, czy też wybieramy krótki wypad za miasto, warto zastanowić się nad jedzeniem, które będzie towarzyszyć nam podczas wycieczek. Reklama Polski naukowiec odkrył, jak wzmocnić prozdrowotne właściwości malin. Warto skorzystać z tej metody! Łącząc spożycie malin z suplementami prebiotycznymi wzmacnia się działanie prozdrowotne tych owoców, a to korzystnie wpływa m.in. na metabolizm wątroby - wykazał w badaniach dr Bartosz Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Odkryto nową leczniczą wartość orzechów - naprawdę warto jej jeść! Warto jeść orzechy – zawierają wiele substancji odżywczych oraz błonnik i o ile nie ma uczulenia zaleca się uwzględnienie ich niewielkich ilości w codziennym menu. Taka rekomendacja jest kierowana także do pacjentek po leczeniu raka piersi – niewykluczone, że odnoszą z jej wdrożenia szczególne korzyści – przynajmniej zdaniem szanghajskich naukowców. Reklama Przekąski w diecie dziecka - eliminować czy tolerować? Chrupiące, soczyste, słone, ciągnące, zdrowe, tłuste. To tylko kilka cech produktów, które mogą być przekąskami. W świecie nauki sprawa podjadania przekąsek jest nadal dyskutowana i wielowątkowa. O tym czy są zdrowe czy nie często decyduje definicja podjadania i rodzaj przekąski. Najbardziej klasyczną definicją i kojarzącą się ze słowem “podjadanie” jest jedzenie produktów spożywczych pomiędzy głównymi posiłkami, za które uznaje się śniadanie, obiad i kolację. A przekąski kojarzone są najczęściej z produktami tłustymi, słonymi lub z wysoką zawartością cukrów prostych. Pada przekonanie o zbawiennym wpływie diety śródziemnomorskiej na pamięć i myślenie! Sama dieta śródziemnomorska może nie mieć wystarczająco silnego wpływu na pamięć i myślenie, jest prawdopodobnie tylko jednym z czynników wpływających na przebieg funkcji poznawczych – ustalili szwedzcy naukowcy na podstawie badania, które trwało 20 lat. Jesienią warto jeść orzechy! Poznaj właściwości różnych odmian i naucz się kupować najlepsze Orzechy, nasiona i pestki to najbardziej skoncentrowana żywność jaką wytworzyła natura. Są źródłem roślinnych dobrych kwasów tłuszczowych, mają dużo błonnika pokarmowego i wysokiej jakości białko. Stanowią bombę witaminowo - mineralną dla mózgu, budując struktury komórek nerwowych. Szczególnie jesienią są zbawienne dla organizmu. Dieta na późne lato, a zmiany na lata: Nawyki żywieniowe, które warto wprowadzić właśnie teraz Jeśli nosisz się już od dłuższego czasu z planami poprawy diety, to właśnie lato oraz wczesna jesień są na to idealnym momentem. Wakacje z głową otwartą na kawę. Dlaczego warto sięgać po małą czarną w upalne dni? Choć kawa to stały element dnia wielu osób, rzadko bywa kojarzona z wakacyjnym wypoczynkiem. Podczas fali upałów, która właśnie przechodzi przez Polskę, chętniej niż po małą czarną sięgamy po napoje chłodzące. Powinniśmy jednak również i kawę uwzględnić w naszej diecie, choćby dlatego, że pomaga ona pokonać ospałość i zwiększyć koncentrację w gorące dni. Dlaczego jeszcze warto pić kawę latem? Reklama Białe pieczywo i mięso idą w odstawkę? Lepiej nie decydować pochopnie... Wyrzuć białe pieczywo, odstaw gluten, zrezygnuj z mięsa, na pewno masz uczulenie na laktozę – fora internetowe są pełne „dobrych rad” dotyczących odżywiania. Za takimi radami zwykle nie idzie naukowa argumentacja. Tymczasem dietetycy zalecają umiar. Radykalna eliminacja niektórych produktów, mających opinię tuczących lub niezbyt odżywczych, wcale nie jest dobrą decyzją. Przyjrzyjmy się faktom. Jedzenie emocjonalne - to dziś częsta choroba! Jak się zorientować, że ma się ten problem? Przegryzanie mimo braku fizycznego głodu, w chwilach stresu, zmęczenia, dla rozrywki. Ochota na coś słodkiego lub słonego w drugiej połowie – kto z nas tego nie zna? Badanie „Zwyczaje i przekonania żywieniowe Polaków” wykazało, że regulacja nastroju jedzeniem jest dziś niezwykle częstym problemem. Czy jest bardzo niebezpieczny i jak sobie z nim radzić? Dieta wegańska może być korzystna dla … psów Dieta wegańska o odpowiedniej wartości odżywczej może być zdrowsza i bezpieczniejsza dla psów niż dieta konwencjonalna lub dieta oparta wyłącznie na surowym mięsie - do takich zaskakujących wniosków doprowadziło badanie ankietowe przeprowadzone wśród opiekunów ponad 2500 psów w Wlk. Brytanii. Energia pilnie poszukiwana - psychodietetyk radzi, co jeść w czasie przesilenia wiosennego Wraz z początkiem wiosny, wiele osób doświadcza osłabienia organizmu, ciągłego zmęczenia i wahań nastroju. Wynika to z przesilenia wiosennego, które często wpływa niekorzystnie na nasze samopoczucie. W łagodzeniu jego skutków pomocna jest odpowiednia dieta. Co zatem jeść, aby wspomóc swój organizm i korzystać z pięknej pogody? Uwaga: Nieodpowiednia dieta może zrujnować zdrowie intymne. Przeczytaj koniecznie! Zdrowie intymne to jeden z warunków koniecznych udanego życia seksualnego - na pewno warto więc poświęcić mu należytą porcję uwagi. Jajka (i nie tylko) nadal dzielą Polaków. W jakie mity o cholesterolu wierzymy? Jak wynika z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu”, blisko 40% badanych jest przekonanych, że spożywanie dużej ilości jaj w ciągu tygodnia podwyższa znacząco poziom cholesterolu. Co ciekawe, tyle samo ankietowanych (41%) uważa, że ich konsumpcja nie ma znaczenia dla naszego zdrowia. Jak jest z tymi jajkami oraz – co najważniejsze – w jakie mity na temat cholesterolu jeszcze wierzymy? W tym, że zimą je się więcej, nie ma nic dziwnego. Oto, dlaczego tak się dzieje Zmiana pory roku może przyczynić się do odczuwania głodu. To nie mit, że jedzenie w biegu szkodzi! Oto, co konkretnie się wtedy dzieje i nie służy organizmowi Pośpiech jest nie tylko złym doradcą. Szkodzi nam również szybkie jedzenie. 5 oznak, że pijesz za dużo kawy - miej je na uwadze Czy można przedawkować kawę? Można! Najbogatsze źródła witaminy C - jedz na zdrowie! Zapotrzebowanie na witaminę C jest największe w wszystkich witamin. następna Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie Przejdź do strony głównej