żywienie "Ponad 30 proc. pacjentów w Polsce jest niedożywionych już podczas przyjęcia do szpitala" Czterech na pięciu pacjentów nie otrzymuje w szpitalu zalecanego im leczenia żywieniowego, co może negatywnie wpływać na wyniki stosowanej u nich terapii – wskazują przedstawiciele uczelni medycznych. Dlatego kolejne uczelnie wprowadzają zajęcia z żywienia medycznego do kanonu nauczania przyszłych medyków. Dobrze odżywiony pacjent szybciej zdrowieje. Co to oznacza w praktyce? Każdy szpital powinien posiadać kuchnię, a w niej odpowiednio wykwalifikowany personel odpowiedzialny za leczenie żywieniowe. Sposób żywienia ma ogromne znaczenie dla powrotu pacjenta do zdrowia - powiedział dr n. med. Bogdan Szponar z Zakład Edukacji Dietetycznej i Żywieniowej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Jak jeść, by SERCE było zdrowe? 10 zaktualizowanych zasad Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne w najnowszym oświadczeniu nakreśliło 10 kluczowych cech zdrowego dla serca wzorca żywieniowego. Podkreślają one znaczenie całościowego podejścia do diety, a nie poszczególnych pokarmów lub składników odżywczych, oraz wskazują na kluczową rolę żywienia na wszystkich etapach życia. Reklama Fakty i mity o diecie kobiet w ciąży Każdej przyszłej mamie zależy, by zapewnić swojemu dziecku wszystko to, co najlepsze. Już od momentu poczęcia troszczy się o swojego maluszka, zwracając uwagę na styl życia oraz odpowiedni sposób żywienia. Choć ilość informacji oraz rekomendacji w zakresie właściwego postępowania dietetycznego może wydawać się dla kobiety zbawienna, niektóre z nich niekoniecznie są zgodne z aktualnymi wytycznymi i zaleceniami ekspertów. Poznaj jedne z najpopularniejszych faktów i mitów na temat prawidłowego odżywiania podczas ciąży. Zjadamy 5 gramów mikroplastiku tygodniowo. Jak sobie z tym radzić? Z badań Uniwersytetu Newcastle wynika, że każdy mieszkaniec planety konsumuje tygodniowo 5 gramów mikroplastiku. Jak sobie z tym radzić i zminimalizować ilość plastiku, który dostaje się do żywności? Reklama Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności Każdy z nas ma do odegrania istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności. Świadomy konsument powinien przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania produktów spożywczych – podkreśla w Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności Główny Inspektorat Sanitarny. Czy warunki w szkołach służą zdrowemu żywieniu? Badania pokazują, że w wielu polskich szkołach nie ma jadalni lub są one za małe. Po reformie edukacji stołówki są często wykorzystywane jako sale lekcyjne, a przerwy są zbyt krótkie, by zjeść drugie śniadanie czy obiad. Jak uniknąć zatruć pokarmowych w upały? Główny Inspektorat Sanitarny radzi, żeby wybierając się na plażę lub wycieczkę w upalne dni, żywność wziąć w lodówce turystycznej lub zadowolić się suchym prowiantem. Uwaga! Coraz więcej niebezpiecznych suplementów diety Ponad 6 proc. suplementów diety skontrolowanych w ubiegłym roku przez Państwową Inspekcję Sanitarną zostało zdyskwalifikowanych ze względu na jakość zdrowotną – wynika z danych przekazanych przez Główny Inspektorat Sanitarny. Żywienie małych dzieci w Polsce odbiega od zaleceń. Eksperci przygotowali pomoc dla rodziców Z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka wynika, że żywienie niemowląt i małych dzieci w Polsce odbiega od zaleceń dietetyków i lekarzy. Pomocą dla rodziców i opiekunów może być „Kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni". Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej