• Dieta kobiety w ciąży
    Każdej przyszłej mamie zależy, by zapewnić swojemu dziecku wszystko to, co najlepsze. Już od momentu poczęcia troszczy się o swojego maluszka, zwracając uwagę na styl życia oraz odpowiedni sposób żywienia. Choć ilość informacji oraz rekomendacji w zakresie właściwego postępowania dietetycznego może wydawać się dla kobiety zbawienna, niektóre z nich niekoniecznie są zgodne z aktualnymi wytycznymi i zaleceniami ekspertów. Poznaj jedne z najpopularniejszych faktów i mitów na temat prawidłowego odżywiania podczas ciąży.
  • plastik
    Z badań Uniwersytetu Newcastle wynika, że każdy mieszkaniec planety konsumuje tygodniowo 5 gramów mikroplastiku. Jak sobie z tym radzić i zminimalizować ilość plastiku, który dostaje się do żywności?
  • Warzywa
    Każdy z nas ma do odegrania istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności. Świadomy konsument powinien przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania produktów spożywczych – podkreśla w Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności Główny Inspektorat Sanitarny.
  • Obiad na stołówce
    Badania pokazują, że w wielu polskich szkołach nie ma jadalni lub są one za małe. Po reformie edukacji stołówki są często wykorzystywane jako sale lekcyjne, a przerwy są zbyt krótkie, by zjeść drugie śniadanie czy obiad.
  • Posiłek na plaży
    Główny Inspektorat Sanitarny radzi, żeby wybierając się na plażę lub wycieczkę w upalne dni, żywność wziąć w lodówce turystycznej lub zadowolić się suchym prowiantem.
  • Kapsułki
    Ponad 6 proc. suplementów diety skontrolowanych w ubiegłym roku przez Państwową Inspekcję Sanitarną zostało zdyskwalifikowanych ze względu na jakość zdrowotną – wynika z danych przekazanych przez Główny Inspektorat Sanitarny.
  • Karmienie niemowlaka
    Z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka wynika, że żywienie niemowląt i małych dzieci w Polsce odbiega od zaleceń dietetyków i lekarzy. Pomocą dla rodziców i opiekunów może być „Kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni".
  • Kobieta w ciąży
    Niepłodność stała się dziś problemem społecznym. Związana jest między innymi ze stylem życia, w tym też z dietą. Coraz większą wagę przywiązuje się do diety propłodnościowej i jej znaczenia dla kobiet i mężczyzn – uważa dietetyk kliniczny Sandra Ataniel.
  • Jerzy Stuhr w kampanii "List do opiekuna"
    Poważna choroba to obciążenie nie tylko dla pacjenta, ale i jego opiekuna – przypominają organizatorzy III edycji kampanii "Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą". Opiekun często musi zrezygnować z dotychczasowych aktywności, nawet pracy zawodowej. W przygotowanej w ramach kampanii akcji "List do Opiekuna" wziął udział Jerzy Stuhr. – Mogłem wreszcie podziękować mojej żonie głośno i publicznie – powiedział aktor, który wygrał walkę z nowotworem.
  • Kroplówka
    Ponad 30 procent pacjentów jest niedożywionych podczas przyjęcia do szpitala, ten stan pogłębia się u dalszych 20-30 procent podczas hospitalizacji – poinformowano podczas trwającego w Katowicach od czwartku do soboty III Kongresu Wyzwań Zdrowotnych.