owady Plaga szarańczy w Rumunii. Ucierpiały setki hektarów upraw Plaga szarańczy szerząca się we wschodniej Rumunii zniszczyła setki hektarów upraw rolnych, głównie kukurydzy - poinformowali hodowcy i organizacje rolnicze, cytowani w piątek przez lokalne media. Spodziewają się oni nasilenia się tego niszczycielskiego zjawiska w nadchodzących tygodniach. Budujesz masę mięśniową? Jedz owady! Naukowcy z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego (UMC+) w Maastricht opublikowali wyniki badań, z których wynika, że jedzenie owadów tak samo sprzyja wzrostowi mięśni jak spożywanie zwierzęcego białka. Warszawa stawia na... hotele dla owadów [WIDEO] W Warszawie rozstrzygnięto głosowanie na projekty w ramach budżetu obywatelskiego. Reklama Prażone mrówki, szaszłyki z larw motyli... Dlaczego warto jeść owady? Szacuje się, że na świecie ponad 2 mld ludzi codziennie spożywa owady; dla wielu ludzi to jedyny mięsny posiłek bogaty w białko, cukry i witaminy. Mrówki, pluskwiaki, pasikoniki czy larwy motyli jada się w krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej – opowiada zoolog dr Radomir Jaskuła. Jak uchronić dziecko przed ukąszeniami owadów? Ukąszenia komarów czy meszek są dla dzieci wyjątkowo dokuczliwe. Warto więc zrobić wiele, by im zapobiec. Reklama Poszkodowani - ich komary gryzą częściej niż innych. Dlaczego? Czy zauważyliście, że niektórzy częściej niż inni skarżą się na ugryzienia komarów? Okazuje się, że jest klucz, który pozwala stwierdzić, kto jest narażony na żarłoczność tych dokuczliwych insektów. Kulinarne tabu Europejczyków. Dlaczego powinniśmy jeść… owady? Kuchnia dla odważnych? Wcale nie! Nawet Unia Europejska zachęca do jedzenia owadów. Badania wykazały, że może to mieć bardzo pozytywny wpływ na środowisko. Za jadalne uznaje się bowiem ponad 2000 gatunków. Ich hodowla jest ekonomiczna i niedroga. Owady są doskonałym, alternatywnym źródłem białka i bogactwem wapnia oraz minerałów. Wbrew pozorom… są też smaczne! Pamiętajcie jednak, by próbować owadów ze sprawdzonego źródła. Mało znany, ale narastający i groźny problem. Anafilaksja może niespodziewanie zabić Liczba pacjentów, którzy otrzymali pomoc medyczną z powodu anafilaksji, wzrosła w Polsce w ostatnich ośmiu latach sześciokrotnie - wynika z najnowszego raportu pt. "Anafilaksja - problem zdrowotny i medyczny". Jest to zgodne z trendami obserwowanymi na świecie. Owady i ptaki na ruszt... Jak grilluje się na świecie? Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji? Na Słowacji i w Czechach pojawiły się komary przenoszące malarię Na Słowacji i w zachodnich rejonach Czech pojawiły się komary przenoszące malarię. Klimatolodzy ostrzegają, że może to być dopiero początek takiej inwazji. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej